Бюджетники утримують лідерські позиції у наповненні місцевої казни

Впродовж першого півріччя чернівчани перерахували до місцевого бюджету 167 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що на 38,8 млн. грн. більше, аніж минулого року.
Зарплатний податок є основним джерелом наповнення місцевого бюджету, адже його питома вага у податкових надходженнях становить більше 50 відсотків.
Лідерські позиції по сплаті податку на доходи фізосіб осіб впевнено утримують освітяни.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що податок на доходи з виплат, нарахованих (виплачених, наданих), зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які нараховуються у зв’язку з виконанням трудових відносин та за цивільно-правовими відносинами оподатковується за ставками:
– 15 % з доходу, якщо місячний оподатковуваний дохід не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 12180 грн.) ;
– 20 % з доходу, який перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.
Такі ж ставки податку застосовуються до доходів підприємців – загальносистемників та самозайнятих осіб.
Надходження податку на доходи фізичних осіб прямо пропорційно залежать від рівня заробітної плати та цивілізованих стосунків бізнесу з найманими працівниками.
Нагадуємо, що від власної байдужості та мовчазної бездіяльності кожен «трудовий нелегал» втрачає: трудову пенсію, відпускні за час щорічної відпустки, суму індексації заробітної плати у зв’язку зі зростанням цін, допомогу з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби та інше. Не будьте байдужими до власного майбутнього!
Просимо громадян повідомляти про випадки порушень трудового законодавства. Чекаємо письмових звернень за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata