На Буковині – спека! Як правильно організувати режим роботи

На території Чернівецької області на даний час спостерігається сильна спека (+ 35 + 37 0С), яка може вплинути на самопочуття та стан здоров’я населення.
Температурний режим у житлових, громадських та інших приміщеннях нормується державними будівельними нормами України ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування», який набрав чинність з 01.01.1014 року . Оптимальні показники температури у приміщеннях в теплий період року становлять 24,5 + 1,5 град.С, допустимі 24,5 + 2,5 град.С.

Оптимальна температура у спекотну погоду досягається за допомогою встановлення кондиціонерів, але не всі пересічні громадяни можуть це собі дозволити.

Тому, у зв\’язку із спекотними погодними умовами Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує для послаблення несприятливої дії високої температури на працююче населення здійснювати наступні заходи:

1.Необхідно організувати раціональний режим роботи. При роботах на відкритому повітрі і температурі зовнішнього повітря 35 ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну не повинна перевищувати 4-5 годин, для осіб які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу.
2. У приміщенні, в якому здійснюється нормалізація теплового стану людини після роботи в нагріваючому середовищі, щоб уникнути охолодження організму внаслідок великого перепаду температур (поверхня тіла – навколишнє повітря) і посиленої тепловіддачі випаровуванням поту, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24 – 25 °C.
3. Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). В такому випадку не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести такі роботи на ранковий або вечірній час.
4. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг із щільних видів тканини. Рекомендується допускати до такої роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
5. З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно організувати і дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, передбачивши видачу підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
6. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні роботи середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину – приблизно одну чашку кожні 20 хвилин.
7. Для підтримки імунітету рекомендується вживання фруктів і овочів.

Лікар з комунальної гігієни відділу
соціально-гігієнічного моніторингу
та державних реєстрів Головного управління
Держсанепідслужби у Чернівецькій області Т.В.Бурлака

peredplata