У Чернівцях через брудні тролейбуси хворіють люди

«Нещодавно з онуком проїхався міськими тролейбусами та опісля заледве вилікував дитя від шкірного захворювання, яке він тут «підчепив». Довелося навіть звернутися до спеціаліста-дерматолога, – крик душі мешканця Чернівців з вулиці Олександра Щербанюка Віталія Костянтиновича Огневицького. – Дуже пожалів, що взяв хлопчика з собою, але його ні з ким було залишити, а мені терміново потрібно було дістатися на базар на вулицю Зелену…Аби не платити за проїзд, бо маю право на пільгу, спочатку ми з онуком скористалися «одиничкою» та доїхали від найближчої до нашого дому зупинки до кінотеатру «Чернівці», а звідти до базару вже діставалися «двійкою». Зробивши необхідні покупки, назад, вулицею Руською, їхали тролейбусом четвертого маршруту (до кінотеатру), а потім знову «одиничкою». У трьох тролейбусах не було відчинено жодного вікна, і люди виходили на зупинках, наче з сауни. А ще я звернув увагу на неохайний вигляд окремих кондукторів, жахливий безлад ( подекуди під ноги пасажирам викочується брудне відро, валяються якісь ганчірки, неохайно звисають залишки рекламних повідомлень тощо) у нашому громадському транспорті та такі брудні, що аж ковзають руки, поручні сидінь зі стояками, за які під час руху транспорту змушені триматися пасажири, котрим не вистачило місця на сидіннях. Вікна також заляпані, невдовзі, ймовірно, через них нічого вже не буде видно. От дитина і наразилася на небезпеку… Допоможіть з’ясувати, хто ж відповідає за санітарний стан чернівецьких тролейбусів (і маршруток також) і хто має дбати про те, аби і кондуктори, і водії (будь то чоловіки чи жінки) виглядали охайно – вони ж бо також є своєрідним обличчям нашого міста та першими, хто зустрічає приїжджих.»

За словами заступника начальника служби кондукторів Чернівецького тролейбусного управління Тетяни Добрянської, по закінченні зміни водій зобов’язаний заганяти тролейбус до мийного цеху, де його миють, прибирають зовні і всередині салону. Зранку кондуктор приймає машину і перевіряє її санітарний стан. Якщо, до прикладу, салон тролейбуса виявиться брудним, його миють повторно, протираючи в тому числі і перила сидінь. І стійки. За які тримаються «стоячі» пасажири. Кондуктор під час робочої зміни зобов’язаний стежити також за належним санітарним станом салону. Вікна у такому транспорті слід відчиняти лише з одного боку за рухом тролейбуса, аби уникнути протягів та нарікань пасажирів ще й з цієї причини. Стосовно зовнішнього вигляду кондукторів та, зрештою, і водіїв, в управлінні проводяться щоквартальні інструктажі. На інструктажі, що триває саме цими днями (аби охопити всіх кондукторів), серед інших питань якраз і йтиметься про скарги та нарікання буковинців стосовно неналежного санітарного стану та вживатимуться заходи, аби подібні випадки не траплялися.
За чистоту салонів маршрутних автобусів відповідають водії маршрутів та самі власники-перевізники. Якщо ж у салонах брудно – у відділі транспорту департаменту міської ради пропонують писати звернення, у якому чітко вказувати маршрут, час відправлення чи слідування від відправної точки та номер машини. На порушників, у випадку підтвердження порушень, про які йдеться, накладатимуться адміністративні стягнення.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata