Незалежні спеціалісти вивчали стан охорони праці у буковинських лісгоспах

Результати оперативного моніторингу з охорони праці на державних лісогосподарських підприємствах Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства обговорювали під керівництвом першого заступника начальника облуправління Романа Череватого у п’ятницю, 10 липня, на базі державного підприємства «Чернівецьке лісове господарство».

Участь у нараді взяли головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та охорони праці Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Мусійовський, голова Чернівецького обкому профспілки працівників лісового господарства Володимир Барабах, начальник територіального управління Держгірпромнагляду України у Чернівецькій області Іван Луцак, керівні працівники лісгоспів та фахівці, які здійснювали перевірку лісогосподарських підприємств області.

У зв’язку із нещасними випадками, які мали місце на двох лісогосподарських підприємствах Чернівецької області, було здійснено позапланову перевірку окремих лісгоспів облуправління. Здійснювали моніторинг представники Держлісагентства України, ТУ Держгірпромнагляду в Чернівецькій області, Закарпатського та Львівського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Підсумки перевірок стану дотримання законодавства у сфері охорони праці підбив головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та охорони праці Держлісагентства України Андрій Мусійовський. Він зазначив, що у лісгоспах Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства у потрібному обсязі фінансуються заходи з охорони праці, працівники забезпечені необхідним спецодягом, створено належні побутові умови. Проте, підкреслив, потрібно регулярно приділяти максимальну увагу правильній розробці лісосік. Адже, як показує практика, добре проведені підготовчі роботи у першу чергу є запорукою безпеки робітників. Ще два важливі фактори, які сприяють безпечній праці, – це постійна роз’яснювальна робота серед працівників та моніторинг дотримання законодавства у сфері охорони праці.

Спеціаліст підкреслив, що недоліки, які були виявлені у рамках оперативного контролю, директори буковинських лісгоспів практично одразу усунули.
Як зазначив Іван Гордей, голова комісій з розслідування нещасних випадків, які трапилися на виробництві у двох буковинських лісгоспах, причиною нещасть у першу чергу були природні фактори, однак свою роль зіграла і людська необережність.

Перший заступник начальника Чернівецького ОУЛМГ Роман Череватий наголосив, що кожен керівник на підприємстві несе персональну відповідальність за безпеку праці робітників. Також він поставив перед директорами лісгоспів вимогу жорсткіше контролювати дотримання правил охорони праці на усіх виробничих ділянках.

peredplata