Собак у громадському транспорті Чернівців вже перевозять разом з людьми!

«Нещодавно довелося їхати в Чернівцях у міському тролейбусі першого маршруту поруч з собакою, яка дихала мені мало не в обличчя, – крик душі кельменечанки Аксенії Олександрівни Войновської, – але кондуктор на це не відреагувала ніяк. Просто на одній із зупинок до салону з нею на руках зайшла літня жінка. Люди, що стояли поруч, почали обурюватися та подалися по салону вперед – кому ж хочеться дихати псиною чи бути облизаним тваринкою? До того ж, надворі було спекотно…Неприємно було від такого сусідства й мені, бо я не тримаю собак і не звикла до них. Тому ми з подругою спробували й собі пройти до передніх дверей, але через велику кількість пасажирів це було проблематично зробити. Довелося їхати поруч з твариною та ще й остерігатися, аби не вкусила, адже кусаються, як відомо, не лише великі, а й дрібні породи собак. Невже у Чернівцях у громадському транспорті дозволено їх перевозити? Чи, може, лише таких тваринок малих порід? Якими це підтверджується документами? Що з цього приводу каже санстанція, ветеринарна медицина Буковини?»

За словами начальника ГУ ветеринарної медицини в Чернівецькій області Бориса Васильовича Тодорюка, однозначно, домашні тварини найперше мають бути зареєстровані та імунізовані з 3-місячного віку проти сказу. Однак навіть наявність документу про щеплення не дає права власникам тварин перевозити їх у пасажирському транспорті поруч з іншими пасажирами. Адже йдеться не лише про комфорт пасажирів, а й про створення певної загрози для них – здоров’ю та навіть і життю. Тому праві ті люди, котрі піднімають цю важливу проблему. У випадку агресивності тварини до оточуючих, коли, не дай, Боже, вони кусають людей , судові рішення приймаються, як правило, на користь потерпілих. Саме тому головний державний ветеринарний лікар області радить власникам домашніх тварин, перш ніж проїхатися з ними у громадському транспорті, добре ознайомитися з діючими правилами перевезення їх на тій чи іншій території.
Згідно нормативних даних, транспортування тварин у наземному громадському дозволяється:
при відсутності знаку заборони при вході; на задній площадці транспортного засобу; при наявності індивідуального номерного знака і свідоцтва про реєстрацію тварини; для собак середніх та крупних порід – на короткому повідку та у наморднику, для собак дрібних порід та котів – у спеціальних контейнерах, що забезпечують надійну ізоляцію тварини, а також безпечні для її здоров’я; за умов дотримання громадського порядку та чистоти в місцях загального користування і гарантії безпеки інших осіб чи тварин. Під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, повинна упереджувати порушення санітарно–гігієнічних умов. Під час транспортування тварини особа, яка її супроводжує, несе відповідальність за її життя та здоров’я. Транспортування та сплата за перевезення тварин здійснюється у відповідності з правилами транспортної організації, що здійснює перевезення.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata