На чернівецькому кладовищу через хащі неможливо знайти могили

«Прийшла відвідати могили родичів…і не знайшла їх!»
«Нещодавно пішла на кладовище по вулиці Зеленій, аби відвідати могили своїх рідних, але до могили бабці самотужки дістатися не змогла – все заросло деревами, кущами та бур’янами в людський зріст», – крик душі чернівчанки Галини Краєвської вулиці Горького. – Я заледве не плакала, і саме тому мені зголосилися допомогти пробратися через цвинтарні хащі двоє чоловіків… . А коли пішла до могилки свого братика, що помер у віці немовляти (його ховали у 1947 році), то побачила ще жахливішу картину: там валялися колоди зрізаних товстих дерев, діаметр яких сягав 80-90см. Через це біля могилки навіть просіла земля і утворилася яма. Як це так, адже років зо 5 тому я мамі, татові і братикові замовила та встановила по одинарному пам’ятнику, у мене є на це всі необхідні документи. Чому до померлих таке варварське ставлення? Була дуже обурена та висловила свої зауваження директору кладовища. А вона мені відповіла, що земля просіла через «повзун». Але який тут «повзун»: від 1947-го року його не було, і раптом земля «поповзла»? А ще сказала, що прибирати на могилах своїх рідних мають родичі. Скажіть на милість, хіба я, літня людина, змогла б підняти з могил отакі здоровезні стовбури дерев, які там залишають безсовісні працівники кладовища? До всього, від знаючих людей на кладовищі довелося ще й почути, що зараз за вказівкою керівництва спеціально руйнують старі могили, а місця віддають чи продають місцевим товстосумам для поховань їхніх рідних. Як я маю відвідувати рідні могили? До кого звертатися, кого просити по допомогу, коли директорка не хоче зрозуміти мого становища?

Директор архітектурного заповідника “Кладовище на вулиці Зеленій» Анжела Іванівна Ніколаєва:
«Насамперед скажу, що у 47-му кварталі дерево, котре заважало, вже зрізали. А згідно із Законом України «Про поховання та похоронну справу», могили померлих мають доглядати родичі. Якщо вони не можуть цього робити, у нас надається послуга – догляд за похованнями. Для цього хтось з членів родини померлого має звернутися до адміністрації кладовища з заявою та укласти з підприємством угоду. У документі буде обумовлено, які слід виконати роботи, за який термін та скільки коштує ця послуга. Далі особисто взяти рахунок та оплатити його, після чого працівники кладовища виконають роботу.»
За словами директора кладовища, вартість разового прибирання (прочистити від бур’янів, зрізати кущі, якщо вони є, підмести та винести сміття) становить 313 грн. 69 коп.

Наталія Брянська

peredplata