Як безкоштовно оформити право власності на нерухоме майно, побудоване до 2011 року без дозволу на будівництво

Як безкоштовно оформити право власності на нерухоме майно, побудоване до 2011 року без дозволу на будівництво

26 травня 2015 року в «Офіційному віснику України» (№39) опубліковано Наказ Мінрегіону № 79 від 24.04.2015 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт» (далі Порядок).
Наказ Міністерства розроблено на підставі Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт».
Таким чином, Порядок передбачає можливість безоплатного введення в експлуатацію певного типу нерухомого майна, побудованого у період з 1992 до 2011 року без дозволу на будівництво.
Згідно з повідомленням Міністерства, процедура легалізації будинків складається з чотирьох кроків.
1 – необхідно звернутись до бюро технічної інвентаризації або до будь-якого експерта з техінвентаризації та укласти договір на проведення техінвентаризації, і, як результат, отримати технічний паспорт на житловий будинок.
2 – слід отримати звіт про техобстеження.
3 – необхідно звернутися в Держархбудінспекцію (м.Чернівці, вул. П.Целана, 11), подати техпаспорт, звіт про техобстеження, документи на землю та заповнену декларацію про готовність будинку до експлуатації. Як результат вашу декларацію мають зареєструвати.
4 – необхідно подати в орган державної реєстраціїречових прав на нерухоме майно заяву із зареєстрованою декларацією та додатками. Про необхідний перелік додатків попередньо слід дізнатись в органах реєстрації (м.Чернівці, вул.А.Кохановського, 7).
У міністерстві зазначають, що більшість приватних будинків, які планується ввести в експлуатацію за цим порядком, мають площу до 300 кв. м. Крім того, згідно з повідомленням, до 31 грудня 2015 рокуприймати в експлуатацію такі об\’єкти будуть органи державного архітектурно-будівельного контролю безоплатно. Відповідне рішення має бути ухвалене за результатами технічного обстеження протягом 10 днів від дня подання заяви власником (користувачем) земельної ділянки, на якій розташований об\’єкт будівництва.
Отже, технічне обстеження індивідуальних житлових будинків загальною площею до 300 кв. м. проходитиме за спрощеною процедурою під час технічної інвентаризації об\’єкта одним сертифікованим спеціалістом з технічної інвентаризації з відміткою в технічному паспорті.Для об’єктів площею більше 300 кв. м. технічна інвентаризація та технічне обстеження проводяться двома різними фахівцями – сертифікованим фахівцем з технічної інвентаризації та сертифікованим фахівцем з технічного обстеження. Відповідно оформлюватимуться два документи – технічний паспорт та технічний звіт про обстеження.

Головний спеціаліст відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції Шевчук Н.С.

peredplata