Цьогоріч на 52 буковинці захворіли на сальмонельоз

Сальмонельóз – інфекційне захворювання,що викликається бактеріями роду Сальмонела. Захворювання характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту і септицемією, ураженням паренхіматозних органів та жовчного міхура, а при гострому та хронічному перебігу – пневмонією та артритами.
Щорічно реєструються випадки сальмонельозу.

По Чернівецькій області за 6 місяців поточного року зареєстровано 52 випадки сальмонельозу проти 46 випадків за аналогічний період минулого року, спостерігігається збільшення на 6 випадків. Про це повідомляє Чернівецький обллаборцентр ДСЕСУ.

По м.Чернівці за 6 місяців поточного року зареєстровано 29 випадків сальмонельозу на рівні з аналогічним періодом минулого року. Але найбільше випадків захворювання зареєстровано в травні та червні місяці поточного року. Із слів хворих своє захворювання в основному повязують із вживанням полуниці,черешні,свіжих помідор та огірків із власних городів та садів.Серед захворілих 12 дітей до 18 років, що складають 41,3%.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові – бактеріоносії. Найчастіше – велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться різні серовари сальмонел. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.
Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років.

Зараження відбувається аліментарним і контактно-побутовим шляхами. У 96-98% випадків захворювання зв\’язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого віку та дуже ослаблених. У дітей сприйнятливість до інфекції значно більша, ніж у дорослих.

Інкубаційний період коливається від 2-6 годин до 2-3 днів. Основні клінічні явища зв\’язані з дією ендотоксинів, які вивільнюються при руйнуванні сальмонел у травному каналі, на судинну і нервову сітки слизової оболонки.

Клінічні прояви – гострий біль у животі, який локалізується переважно в епігастральній та ілеоцекальній ділянках, біля пупка (так званий сальмонельозний трикутник), посилюється перед блюванням і дефекацією. Після блювання біль слабшає.
Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

Сальмонельоз розпізнають на підставі характерних клініко-епідеміологічних ознак і лабораторних даних. Слід врахувати, що гостро інтестинальна форма розпочинається гостро і вже через 10–12 годин досягає максимальних проявів. Клінічна картина складається з синдромів загальної інтоксикації та гострого гастроентериту. Вагомими є свідчення про груповий характер захворювань та їхній зв\’язок з уживанням недоброякісних харчових продуктів або страв, що були приготовлені з порушенням санітарно-гігієнічних вимог.

Профілактика сальмонельозу:
– в господарстві варто мати декілька оброблених дощечок та ножів для нарізання (окремо для сирого м\’яса, риби та хліба);
– кухонне начиння і посуд потрібно мити гарячою водою після кожного приготування і прийому їжі, а м’ясорубку ще й обдати окропом;
– зберігати посуд потрібно в захищеному від мух місці;
– м\’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
– качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
– не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
– кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
– молоко перед вживанням кип’ятити, особливо яке придбані на стихійних ринках;
– перед прийомом молочних продуктів звернути увагу на дату виготовлення та термін зберігання;
– дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.

Завідувач відділенням організації
епідеміологічних досліджень ДУ«Чернівецький
обласний лабораторний центр Держсанепідслужби
України» Оделя Боднарюк

peredplata