З початку року платники Буковини сплатили 1185,76 млн. грн. єдиного соціального внеску

Як повідомили в Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області, така сума єдиного соціального внеску надійшла за січень – липень 2015 року. Це складає 103,4 відсотки від доведеного завдання, тобто додатково надійшло 39,4 млн.грн.

В обласному управлінні відмічають позитивну динаміку надходжень єдиного внеску у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Приріст збору до аналогічного періоду минулого року перевищив 81,1 млн. грн.

За словами начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Михайла Сеничака, лише у липні сплачено 170,6 млн.грн., що на 5,6 мільйонів гривень більше запланованого.

У відомстві також нагадали, що 13 березня 2015 року набув чинності Закон України № 219-VIII від 2 березня 2015 року «Про внесення змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

За словами фахівців фіскальної служби, цей закон змінив критерії застосування понижуючого коефіцієнта ЄСВ при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам. Платник може застосувати понижуючий коефіцієнт від 0,4 до 0,99, якщо виконує одночасно три умови.

Зокрема, якщо база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу у звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік.

Друга умова – якщо після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці складе не менш, ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік.

Третя – кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не повинна перевищувати 200 відсотків середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. Ця умова не застосовується до фізичних осіб-підприємців-роботодавців.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день, показники щодо застосування коефіцієнта розраховуються не в цілому по підприємству, а виходячи з даних на одну застраховану особу.

Коефіцієнт щомісячно обчислюється платниками самостійно, тобто залежно від бази нарахування за звітний місяць розмір коефіцієнта може змінюватись. Крім того, якщо в результаті розрахунку значення його є менше, ніж 0,4, то застосовується коефіцієнт 0,4. Значення коефіцієнту та розмір ЄСВ необхідно вказувати з трьома знаками після коми і у разі його застосування, інформація про це відображається у звіті.

У фіскальній службі регіону нагадують, що фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які мають найманих працівників, подають звітність та зобов\’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним.

peredplata