\”Чернівцігаз\” може залишити нас без газу

"Чернівцігаз" може залишити нас без газуПублічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Чернівцігаз» інформує про катастрофічну ситуацію, яка склалася на газовому ринку України, в тому числі і на теренах Чернівецької області, починаючи з 1 липня 2015 року.

На виконання вимог Закону України «Про функціонування ринку природного газу» та постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 №705 «Про визначення гарантованих постачальників природного газу» ПАТ «Чернівцігаз» були здійснені заходи з відокремлення функцій з розподілу та постачання природного газу. Так, в січні 2015 року було створено товариство з обмеженою відповідальністю «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ», яке, відповідно до отриманої ліцензії, з 1 липня 2015 року є єдиним гарантованим постачальником природного газу в Чернівецькій області. ПАТ «Чернівцігаз» залишається єдиною на території Чернівецької області компанією-ліцензіатом з розподілу природного газу.

Однак, розділення функцій підприємства на два напрямки спричинює хаос і неможливість обслуговування споживачів на належному рівні. Вже понад місяць, починаючи з 1 липня 2015 року, кошти, що надходять від споживачів Чернівецької області в рахунок оплати за природний газ, акумулюються на спеціальних рахунках Ощадбанку, але не розподіляються між учасниками ринку. Відповідно, ПАТ «Чернівцігаз» не отримує жодної копійки за виконану ним роботу з розподілу природного газу.

Така ситуація спричинена неправомірним рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо зміни Алгоритму розподілу коштів, що надходять від споживачів на розподільчі рахунки постачальника газу (ТОВ «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ».) Алгоритм був прийнятий з грубим порушенням законодавства, що призвело до зупинки руху коштів на розподільчих рахунках та неможливості проведення розрахунків між учасниками газового ринку: ПАТ «Чернівцігаз» не має змоги розрахуватись за придбаний та поставлений споживачам природний газ до 1 липня 2015 року, а також розрахуватися з газотранспортними організаціями.

Через відсутність коштів ПАТ «Чернівцігаз» не в змозі виконати в повному обсязі всі необхідні роботи щодо підготовки газових мереж Чернівецької області до опалювального сезону. Зокрема, ПАТ «Чернівцігаз», в межах інвестиційної програми, було заплановано у 2015 році. виконати:

– робіт із заміни/капітального ремонту/реконструкції газопроводів на загальну суму 6 094,190 тис.грн. (без ПДВ);
– робіт із реконструкції споруд на розподільчих газопроводах (ГРП/ШРП/запірна арматура) на загальну суму 2 524,63 тис.грн. (без ПДВ);
– робіт із встановлення населенню лічильників природного газу на загальну суму 4 717,31 тис.грн. (без ПДВ);
– придбання спеціалізованих приладів на загальну суму 143,63 тис.грн. (без ПДВ).
У разі невиконання запланованого обсягу робіт ПАТ «Чернівцігаз» не в змозі буде гарантувати нормальне проходження опалювального періоду.

Крім того, відсутність фінансування унеможливлює виконання аварійно-відновлювальних робіт, що в свою чергу може призвести до зупинки роботи Аварійно-диспетчерської служби та до різкого погіршення безпечного, безаварійного та безперебійного постачання газу в області.

Варто зазначити, що важкий стан підприємства створюється штучно через неправомірні дії з боку НКРЕКП. Протягом 2014-2015 років НКРЕКП встановлювало для ПАТ «Чернівцігаз» економічно необґрунтований тариф на послуги підприємства, розмір яких не покривав і не покриває фактичні витрати товариства. В затверджених тарифах рівень технологічних і нормованих втрат не відповідає реальним показникам. В результаті, у підприємства виникають витрати та штучні борги за газ, без відповідного джерела їх покриття.

Крім того, 6 травня 2015 року набрала чинність постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», якою без будь-якого обґрунтування зменшено норми споживання природного газу для побутових потреб удвічі, тобто нижче реального рівня споживання. Цим самим, на товариство був покладений додатковий фінансовий тягар, що суттєво погіршив наше фінансове становище. Таким чином, внаслідок того, що НКРЕКП ігнорує необхідність перегляду та встановлення економічно обґрунтованого тарифу на розподіл природного газу та встановлює тарифи, які не покривають підприємству фактичних витрат, ПАТ«Чернівцігаз» отримує дефіцит коштів для оплати природного газу на потреби виробничо-технологічних витрат та нормованих втрат Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України».

Такі дії НКРЕКП на сьогоднішній день лише поглиблює кризу в галузі та можуть призвести до зупинки роботи підприємства, а це буде означати, що більше ніж 1300 чол., які сьогодні працюють в газовій галузі Чернівецької області, залишаться без роботи, що спричинить загострення соціальної напруги в області.

Тому ще раз наголошуємо, що криза створена штучно, виключно через незаконні рішення НКРЕКП та застерігаємо, що у разі не вирішення в найближчі дні проблеми і подальшого наростання кризи, споживачі газу в краї можуть відчути на собі її наслідки.

peredplata