ПАТ \”Чернівцігаз\” таки може залишити нас без газу

ПАТ "Чернівцігаз" таки може залишити нас без газуПАТ «Чернівцігаз» не отримало жодної копійки з коштів, що сплачені буковинцями у липні поточного року

У відповідності до нового алгоритму розподілу коштів, який затвердило НКРЕКП, гроші, що надходили від споживачів газу Чернівецької області були розподілені між НАК «Нафтогаз України» та ДК «Укртрансгаз». Ні ПАТ «Чернівцігаз», ні ТОВ «Чернівцігаз Збут» не отримали жодної копійки законних тарифних надходжень за липень 2015 року. У разі збереження status quo, ситуація, що склалась, може спричинити зупинку роботи підприємств та неможливість здійснювати діяльність з постачання та розподілу природного газу споживачам області

Після майже місячного блокування коштів, які сплачували споживачі природного газу, НКРЕКП затвердило новий алгоритм розподілу надходжень. Нова редакція нормативів перерахування коштів, що надійшли від категорії споживачів «населення» у липні 2015 року затверджена постановою від 31.07.2015р № 2126 «Про внесення змін до нормативів перерахування коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання».

У відповідності до цієї постанови, НКРЕКП встановила нульовий норматив перерахування коштів для єдиного ліцензіата з розподілу природного газу – ПАТ «Чернівцігаз», який здійснював діяльність до 01.07.2015 та гарантованого постачальника природного газу – ТОВ «Чернівцігаз Збут».

На виконання даної постанови був здійснений розподіл раніше заблокованих на рахунку ТОВ «Чернівцігаз Збут» коштів. Згідно нового алгоритму, кошти були розподілені виключно на користь НАК «Нафтогаз України» (96,96 %, з яких 88,92 % – вартість газу, 10,82 – оплата обсягів газу для потреб ВТВ) та ДК «Укртрансгаз» (0,26 %). Разом це складає 97,22 % від загальної суми коштів при нерозподілених 2,78 %.

Таким чином, жодної копійки законних тарифних надходжень, за надані послуги з постачання та розподілу природного газу населенню Чернівецької області за липень поточного року, ні ПАТ «Чернівцігаз», ні ТОВ «Чернівцігаз Збут» не отримали.

Вже в найближчий час такі деструктивні дії призведуть до абсолютного колапсу газопостачальної та газорозподільної галузі як в Україні в цілому, так і в Чернівецькій області зокрема. Адже абсолютна відсутність коштів як у ПАТ «Чернівцігаз», так і ТОВ «Чернівцігаз Збут», що спричинена діями Уряду та НКРЕКП, робить неможливим здійснення господарської діяльності з постачання та розподілу природного газу споживачам.

В зв’язку з вищезазначеним повідомляємо, що враховуючи повну вичерпність резервних фондів ПАТ «Чернівцігаз» та у разі збереження status quo вже в найближчий час ПАТ «Чернівцігаз» та ТОВ «Чернівцігаз Збут» не зможуть здійснювати діяльність з постачання та розподілу природного газу споживачам області.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 440 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 226 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2014 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 32,661 млн. грн.

peredplata