Борис Тарасюк: резолюція Європейської Народної Партії про останні політичні події в Україні – це висловлення позиції більшості в ЄС

Лідер Народного Руху України Борис Тарасюк бере участь в Конгресі ЕНП, який відбувається в Марселі (Франція). Член ЄНП – партія Громадянська платформа з Польщі винесла на розгляд Конгресу проект надзвичайної Резолюції про останні політичні події в Україні, яка була прийнята одноголосно на Конгресі.

В документі йдеться про те, що з моменту здобуття незалежності Україна була пріоритетною країною-партнером для ЄС в рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства і сприймається як ключовий регіональний гравець, який суттєво впливає на безпеку, стабільність і процвітання всього континенту, а тому, відповідно, повинен нести свою частку політичної відповідальності. Крім того, окремо наголошується на тому, що нинішня українська влада робить кроки щодо згортання демократичних здобутків Помаранчевої революції.

Європейська Народна Партія наголошує на тому, що подальше нехтування політичних свобод і верховенства права і стану демократії може викликати затримку і мати серйозні наслідки для майбутніх відносин України з Європейським Союзом та Угоди про асоціацію, потенційно може відштовхнути країну від європейської перспективи.

«Європейська партія у своїй резолюції посилається на те, що керівництво Української держави, включаючи президента Януковича, неодноразово висловлювало свою відданість європейським цінностям, підтримці інтеграційних процесів та прагненню стати членом ЄС у довгостроковій перспективі, насправді нинішня влада діє всупереч своїм заявам\” – відзначає Борис Тарасюк

В документі наголошується на важливому значенні угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі, що є частиною цієї угоди. Акцентовано на тому, що зона вільної торгівлі з ЄС є важливою для української економіки і демократії, що може бути втрачено, якщо українська влада не схаменеться.

«Неможливо залишити поза увагою меседж щодо оцінки засудження Юлії Тимошенко, як політичного реваншу, необхідності проведення прозорого та чесного апеляційного процесу по її справі та заклику до Верховної Ради України проголосувати за декриміналізацію тих статей, за якими її було засуджено – коментує Голова НРУ – Із цього логічно випливає положення про те, що парламентські вибори 2012 в Україні наперед не можуть вважатися вільними та чесними, допоки Юлію Тимошенко та Юрія Луценка не буде звільнено. Европейська Народна Партія вимагає звільнити Юлію Тимошенко та інших опозіціонерів, надати їм повну політичну реабілітацію, зокрема забезпечити їхне право участі у виборах».

«Крім того, вже в момент розгляду резолюції в залі Конгресу на пропозицію депутата Європейського Парламенту від Польщі Саріуш-Вольського було додатково включено до Резолюції пункт щодо засудження варварського рішення Шевченківського суду проводити засідання в камері СІЗО, де утримується Юлія Тимошенко» – додав Борис Тарасюк.

Нагадаємо, що Європейська Народна Партія – це найбільша політична сила в Європейському Союзі, яка має більшість в Європейському парламенті. До сім\’ї ЄНП з 2005 року належить і Народний Рух України, повдіомляє прес-служба НРУ

peredplata