НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ

Закон \”Про місцеві вибори\” від 14 липня 2015 року № 595-VIII визначає порядок організації та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост, що регулюється Конституцією України, цим та іншими законами України, а також прийнятими відповідно до них іншими актами законодавства.
Відповідно до закону, місцеві вибори відбуватимуться за такими вибо-рчими системами:
1) депутати сільських, селищних рад проходитимуть за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах;
2) депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, ра-йонних, міських, районних у містах рад проходитимуть за пропорційною ви-борчою системою у багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами, на які поділяється багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті;
3) міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) проводитимуть за мажоритарною системою абсолютної біль-шості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;
4) сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є мен-шою ніж 90 тисяч) голів, – за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Вибори старост проходитимуть за аналогічною системою.
Чергові місцеві вибори призначатимуться не пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначатимуться не пізніше, ніж за 60 днів до дня виборів.
Також законом встановлюється виборчий бар\’єр у 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатоманда-тного округу.
Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим нею у відповідному територіальному окрузі, визна-чає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, в залежності від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії.

Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata