Сьогодні святкуємо Медовий спас і початок Успенського посту

Сьогодні святкуємо Медовий спас і початок Успенського постуУ перший день Успенського посту – 14 серпня, православні християни відзначають свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього на честь мучеників Маккавейських.

У народі цей день ще називають Маковія або Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас. Також на цей день припадає початок Успенського посту.

\”У цей день у церквах святять мак, мед, квіти, зілля, хоча такий звичай не має нічого спільного з християнським розумінням свята. З перших віків християни завжди готували себе постом і молитвою перед святкуванням великих церковних свят. Наймолодший з чотирьох річних постів – Успенський піст, є і найкоротшим, триває лише два тижні та започаткований перед великими святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері. У народі цей піст має декілька назв, серед яких Богородичний, Спасо-Богородичний або Спасівка\”, – розповідає архімандрит Київської Митрополії УПЦ Віктор (Коцаба).

\”Успенський піст дійшов до нас з давніх часів християнства. Так, вже в середині V століття в бесіді святителя Льва Великого можна знайти чітку вказівку щодо Успенського посту. Остаточне ж церковне прийняття Успенського посту відбулося на Константинопольському Соборі 1166 року, коли було підтверджено, що всі православні християни повинні дотримувати Богородичний піст з 1 по 15 серпня (стар. стиль)\”, – зазначає священик.

Він нагадує, що під час Успенського посту Церква пропонує помірне вживання пісної їжі та пиття, \”щоб зробити нашу тілесну природу легкою, міцною і здатною підкорятися порухам духу й бадьоро виконувати його вимоги\”.

\”У понеділок, середу й п’ятницю цього посту наказано споживати суху їжу, тобто хліб, воду й сушені овочі, а у вівторок і четвер дозволялася варена їжа, але без олії. У суботу й неділю дозвіл на вино й оливу, а в день Преображення Господнього на рибу. Окрім того, після свята Преображення за церковним статутом по понеділках, середах і п’ятницях у харчування обов’язково входили плоди нового врожаю\”, – розповідає архімандрит.

\”Наші з вами пращури прекрасно розуміли, що існує прямий зв\’язок між тим, що ми їмо, і тим, що і як ми відчуваємо, що думаємо. Тому, вони і постили – щоб легше було молитися і справлятися зі своїми духовними проблемами – пристрасями. В пості присутні дві складові – тілесна і духовна. Якщо звертати увагу тільки на їжу – пост перетвориться на дієту. Але й не постити теж не можна – не буде духовного росту\”, – пояснює монах.

У народі Успенський піст здавна вважався найприємнішим і найлегшим, тому що основу пісного столу становлять молода картопля, гриби і в цю пору дозрівають овочі та фрукти.

З давніх-давен щодо Успенського посту або Спасівки існували такі приказки: «Спасівка-ласівка, а Петрівка-голодівка» чи «До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки – на себе».

У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.

peredplata