Епідемічна ситуація на території Чернівецької області стабільна

Епідемічна ситуація на території Чернівецької області стабільнаЦе стверджує Головний державний санітарний лікар нашого краю Наталія Гопко. За її словами, за 7 місяців 2015 року у області не реєструвалися випадки черевного та висипного тифу, дизентерії, рикетсіозів, поліомієліту, дифтерії. Також за цей період нижчою у порівнянні з минулим роком залишалася інтенсивність епідемічного процесу з гострих кишкових інфекцій (за винятком гастроентероколітів лабораторно визначених). Однак гострі кишкові інфекції й цьогоріч стали найвагомішою часткою інфекційних захворювань. Спалахи, обумовлені сальмонелою та іншими етіологічними чинниками, зареєстровані, як відомо, у дошкільному закладі №38 м. Чернівці, де захворіло 13 дітей.
У області реєструються й інфекційні захворювання, що керуються засобами імунопрофілактики. Як і в попередньому році, зареєстровано поодинокі випадки кору, краснухи та епідемічного паротиту. У порівнянні з 2014 роком майже у 7 разів зросла захворюваність на кашлюк ( зареєстровано 54 випадки проти 7 за аналогічний період минулого року). Всі випадки пов’язані з відсутністю вакцинації у дітей. Причому йдеться і про відмову від вакцинації батьків дітей, і відсутність вакцини для проведення профілактичних щеплень.
Останніми роками на Буковині не реєструвався правець, а цьогоріч вже є один випадок у Новоселицькому районі. Захворіла пов’язує його з травмою, отриманою під час роботи на присадибній ділянці. Дані про її щеплення проти правця відсутні.
Зареєстровано один випадок так званої завізної інфекції – малярії (у жителя Сторожинецького району, пов’язане захворювання з перебуванням на заробітках в країні Гана, що у Західній Африці)
На жаль, у порівнянні з минулим роком, зросла на 7% захворюваність на туберкульоз органів дихання. З початку року зареєстровано 216 випадків проти 202 у 2014 році.
За 7 місяців 2015-го року зареєстровано 7 випадків хвороби Лайма (у 2014 – 8 випадків). Всі захворілі, двоє з яких – діти, є жителями Чернівців. В анамнезі хворих укуси кліщів під час відпочинку на природі у Сторожинецькому, Глибоцькому районах та м. Чернівці.

peredplata