До уваги бухгалтерів! Новий порядок заповнення платіжок!

25 серпня 2015 р. Мінфін наказом від 24.07.2015 р № 666 затвердив Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, та Перелік кодів видів сплати.

Наказ опубліковано 1 вересня 2015 р. в \”Офіційному віснику України\” №67/2015
і з цього дня він набирає чинності.

Розглянемо основні зміни

1. Відсутня норма, згідно з якою у разі здійснення платником податків – юрособою сплати за відокремлений підрозділ у полі 3 друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата.

2. Додано приклад заповнення поля «Призначення платежу» в разі перерахування до бюджету ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ. Відповідно додано також нові коди сплати – 242 та 258.

3. У прикладах заповнення поля «Призначення платежу» у разі сплати за оренду держмайна за договором оренди, укладеним між органами приватизації та господарським товариством (ФОП) або між держпідприємством та господарським товариством (ФОП) уточнено, що у графі 1 проставляємо службовий код (\”*\”), а графи 2-3 та 5-7 не заповнюються.

4. Уточнено заповнення поля «Призначення платежу» у разі сплати фізособою земельного податку готівкою за заявою на переказ готівки на основі паспорта громадянина України АА111111 (для фізосіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

5. Відсутні приклади заповнення поля «Призначення платежу» у разі погашення суми податкового боргу юридичних осіб, при здійсненні передоплати (доплати) за митне оформлення на депозитний рахунок, перерахуванні до бюджету та поверненні з бюджету сум митних платежів.

В документі також наведено алгоритм і приклади заповнення поля \”Призначення платежу\” платіжки на інші варіанти грошових перерахувань.

6. Передбачено, що в разі наявності в платника податків/платника ЄСВ податкового боргу/недоїмки з ЄСВ розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного в полі «Призначення платежу» розрахункового документа, а зарахування коштів відбувається в порядку черговості, визначеному ПКУ, поміж тим такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140.

7. Змінено ряд кодів та їх назв у Переліку кодів видів сплати. Зокрема, додано такі нові коди:

• 136 «Сплата грошового зобов’язання, визначеного територіальним органом ДФС за результатами роботи підрозділів погашення заборгованостей»;
• 137 «Сплата грошового зобов’язання, визначеного територіальним органом ДФС за результатами роботи інших підрозділів»;
• 138 «Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб (інші надходження)»;
• 242 «Надходження до бюджету коштів з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ»;
• 244 «Сплата податкового зобов’язання за уточнюючим розрахунком у разі застосування податкового компромісу»;
• 246 «Сплата податкового зобов’язання за податковим повідомленням-рішенням у разі застосування податкового компромісу»;
• 258 «Стягнення податкового боргу з ПДВ за рішенням суду»;
• 358 «Сплата грошових зобов’язань з митних платежів, визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб».
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata