В районах Чернівецької області проблеми з формуванням сільських комісій

До 12 вересня включно територіальні виборчі комісії Чернівецької області мають сформувати міські, селищні та сільські виборчі комісії. Однак, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, існують проблеми з формуванням сільських комісій.

За словами голови Заставнівської районної територіальної виборчої комісії (ТВК) Орисі Баб’юк, у районі кілька сільських виборчих комісій не мають мінімально необхідної кількості осіб (9), позаяк кандидатури до них подали тільки шість партій: «Солідарність», «Батьківщина», Радикальна партія, «Народний фронт», Аграрна партія та «УКРОП».

У Кельменецькому районі, за словами голови тамтешньої районної ТВК Марії Таран, тільки чотири партії подали осіб до виборчих комісій – «Батьківщина», Аграрна партія, Радикальна партія Ляшка та «Солідарність», через що формування комісій ускладнене. Представники парламентських політичних партій кажуть, що люди просто не хочуть йти працювати в комісії.

Постала проблема й зі складом вже сформованих районних ТВК. Так, у Заставні та Кельменцях по двоє членів районних ТВК виходять з комісії, а у Хотині – троє. Це відбувається переважно з особистих причин, через проблеми зі здоров’ям та у одному випадку – через статус посадової особи. У Хотині написали заяви голова та заступник голови (від місцевих організацій «Народного фронту» та партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» відповідно; одного члена комісії від «Народного фронту» вже замінено), у Кельменцях – двоє членів комісії від «Солідарності», у Заставні – представники від партій «Відродження» та «Народного фронту».

Відповідно до ст. 22 закону України «Про місцеві вибори», у разі якщо подання щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії не надійшли в установлені строки або до складу територіальної виборчої комісії запропоновано менше ніж 9 осіб, склад територіальної виборчої комісії формується за поданням голови відповідної виборчої комісії за пропозиціями членів комісії.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розпочало кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata