Журналісти Буковини вшанують пам’ять Георгія Ґонґадзе

16-го вересня в Україні, в день зникнення Георгія Гонгадзе, який став символи відстоювання права на свободу слова, журналісти та медіаорганізації закликають журналістів всієї країни провести акції солідарності та вшанувати пам’ять всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.
Слоган для цьогорічної акції – “Озбройтеся правдою!”.

Сьогодні журналісти в Україні зазнають великих ризиків, ставлячи незручні запитання владі, працюючи у зоні бойових дій та викриваючи корупційні схеми. В умовах російської пропаганди та контрпропаганди, самоцензури, що поширена серед журналістів, ми закликаємо бути відданими стандартам професії.
На жаль, поки про гарантії належного захисту прав журналістів говорити рано. В 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти журналістів не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі — 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му — 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли в полоні побували 20 журналістів, усі — в Донецькій області. Загалом протягом року у полоні побували 79 журналістів. Загинуло 7 журналістів. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му). Упродовж року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8). За сім місяців 2015 року ІМІ зафіксував 1 випадок убивства журналіста, 30 випадків побиття та нападів на журналістів, 39 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

Чернівецькі обласні організації НСЖУ та НМПУ запрошують долучитися до вшанування Дня пам\”яті Георгія Гонгадзе та усіх українських журналістів, які загинули або постраждали через професійну діяльність, через служіння принципам свободи слова та демократії та й просто виконуючи свої професійні обов\”язки. Традиційно ми збираємося на Центральній площі о 18.30, запалюємо свічки пам\”яті.

peredplata