Зроблено ще один крок до прозорості бюджету Чернівців

Офіційний веб-портал використання публічних фінансів e-data.gov.ua запрацював 15 вересня на виконання Закону України “Про відкритість використання публічних коштів”.

Новий он-лайн ресурс є першим кроком до реалізації ідеї прозорого бюджету і дає можливість вільно відслідковувати державні витрати. Це сприятиме прозорості системи державних фінансів та процедур бюджетування, задовольнить інтерес та право громадськості на оперативне отримання достовірної інформації, а також покращить ситуацію в боротьбі з корупцією, адже тепер кожен громадянин зможе легко відслідковувати платежі всіх державних органів та підприємств, адресата державних коштів, їх призначення та суми. Оновлення даних на веб-порталі e-data.gov.ua відбуватиметься щоденно. Це близько 1 млн. трансакцій кожен день.

На порталі доступний пошук транзакцій використання бюджетних коштів м. Чернівців на рахунку Державного казначейства в розрізі всіх платників. Зокрема, 15 вересня по два платежі здійснили фінансове управління та департамент ЖКГ міської ради. Кожен чернівчанин може ознайомитися з платіжним документом і дізнатися кому був здійснений платіж, яке його призначення і яка була проплачена сума.
З 1 січня 2016 року до системи долучаться також витрати всіх комунальних підприємств. Таким чином, використання бюджету Чернівців завдяки порталу e-data.gov.ua та сторінки сайту міської ради «Фінанси міста» стане максимально прозорим.

Міський голова Олексій Каспрук закликає чернівчан, громадських активістів, аналітиків активно користуватися цими електронними ресурсами та здійснювати дієвий громадський контроль за використанням бюджетних коштів. «Працюємо прозоро, з 1 січня у відкритому доступі будуть дані про витрати усіх комунальних підприємств міста, що зробить максимально доступним для аналізу фінансово-господарську діяльність міського господарства, усіх бюджетних установ та закладів, а отже наші аналітики, громадськість зможе оперативно виявляти потенційно приховані корупційні чинники або фактори зловживання для їх усунення», – зазначив Олексій Каспрук.

peredplata