У Жадівському лісництві на Буковині садивний матеріал вирощують власноруч

У Жадівському лісництві на Буковині садивний матеріал вирощують власноручБільше тридцяти років Михайло Рибак віддав лісовому господарству. Зараз заслужений лісівник України працює лісничим Жадівського лісництва Сторожинецького лісгоспу, де ретельно пильнує ввірені лісові насадження та примножує ліси Сторожинеччини. Про це повідомляє Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Те, що ліс починається з насінини, а лісництво – з розсадника, одна із аксіом лісового господарства. У Жадівському лісництві є 4 розсадники загальною площею 2 га. Тут вирощують садивний матеріал для потреб лісовідновлення, а саме сіянці ялиці, дуба, клена, ясена, бука та модрини. Аби з насінин виростити здорові і високопродуктиві дерева, потрібно затратити не мало сил та часу:

У Жадівському лісництві на Буковині садивний матеріал вирощують власноруч

– Наприклад, навесні після проростання насіння ялиці білої необхідно вберегти сіянці від пізніх заморозків. Потім треба вчасно притінювати сходи, аби сонце їх не випекло. Пильна увага посівам потрібна упродовж перших трьох років. За цей час ялиця встигає піднятися на 15-18 см над землею, – розповідає лісничий Жадівського лісництва Михайло Рибак. – Також потрібно вчасно проводити догляди, зокрема прополювати лісові культури.
У одному із розсадників Михайло Григорович показує маленькі сіянці ялиці. Їм, розказує, ще й немає двох років, але вони вже добре підросли. Тут на невеликій ділянці в 0,045 га компактно ростуть… 70 тисяч яличок. 120 кілограм насіння, а саме стільки потрібно було, аби засіяти цю ділянку, заготовили у лісництві самостійно.

Вирощені на розсаднику сіянці, розповідає лісничий, будуть використані для лісокультурних робіт. І якщо молоді ялиці посадити за типовою для Сторожинеччини схемою розміщення лісових культур, то сіянців із цієї площі вистачить, аби засадити аж 24 гектари державного лісового фонду!

peredplata