На Сокирянщині люди повідомляють про тиск з боку Аграрної партії та агітацію в церкві

На Сокирянщині люди повідомляють про тиск з боку Аграрної партії та агітацію в церквіПрихожанин церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Сокирянах Василь Кирилюк повідомив ОПОРІ, що староста церкви 18 жовтня на богослужінні заявив, що ремонт куполів церкви потребує 300 тис. грн, а голова райради, кандидат на посаду Сокирянського міського голови, кандидат до Сокирянської районної ради від Аграрної партії Василь Козак дасть 100 тис. на цю справу. І зауважив, що, відповідно, \”самі розумієте, що варто за нього проголосувати\”.

ОПОРА намагалась розібратись в ситуації, яка склалась з агітацією в церкві.

Староста церкви Микола Пержун в коментарі ОПОРІ заявив, що Василь Козак сказав йому, що збирається виділити кошти на ремонт церкви. Чоловік переконує, що не здійснював агітації. За словами Миколи Пержуна, він просто довів цю інформацію про те, що Василь Козак виділить кошти, до відома прихожан.
З Василем Козаком щодо цього конкретного випадку нам зв’язатись не вдалось. В той самий час, коли спостерігач ОПОРИ попросив прокоментувати заяви людей, які бояться себе назвати, стосовно тиску з боку очолюваної ним партії, Василь Козак повідомив таке:
– Я чутки не коментую. Факти! Привезіть мені цю людину, яка сказала, що її звільнять. Ви (тобто Опора, – О.) куплені Бурбаком, і працюєте на одну політичну силу.
Тим не менше ОПОРА продовжує отримувати численні повідомлення і на гарячу лінію ОПОРИ, і під час розмови наших спостерігачів з людьми на Сокирянщині, що побажали залишитися неназваними, що в районі використовують адмінресурс зі сторони місцевої влади, яка представлена в списках Аграрної партії. Людей примушують голосувати за кандидатів від цієї партії, погрожуючи звільненнями. Так, за свідченнями людей з одного з сіл району, там планувався захід, на якому людей мали вчити, як правильно заповнювати бюлетені за Аграрну партію. Правда, по приїзду спостерігача, цього заходу проведено в такому форматі не було. Також є повідомлення про те, що члени комісій, працівники освіти долучені до агітації за вказану політичну силу. На жаль, люди надто залякані, щоб говорити про це на камеру чи на диктофон.
ОПОРА звертається і до правоохоронних органів забезпечити законне волевиявлення у вказаному районі, а суб’єктів виборчого процесу дотримуватись правил ведення передвиборчої агітації.
Згідно з п.2 ст. 60 закону, кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.
Триває робота гарячої лінії Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/
За коментарями звертайтесь:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, тел. +380502104847, virna@opora.org.ua
Віталій Гайсенюк, тел. +380992554958

peredplata