Український фольклор – на етнічних інструментах з усього світу

Український фольклор - на етнічних інструментах з усього світуДо Дня гідності та свободи у Чернівцях гурт \”ДахаБраха\” присвятив свій виступ усім борцям за свободу України

Днями до Чернівців завітав з концертом популярний український етно-хаос гурт \”ДахаБраха\”. Гості презентували нову програму, яка складалася з пісень, зібраних з усіх куточків України – від Волині і до Луганщини.

– Ця програма була створена в нелегкі для нашої країни часи. Ми хотіли б її присвятити людям, які боролися за нашу свободу і тим, хто для нас зараз її виборює, – цими словами розпочав концерт один із учасників гурту, Марко Галаневич.

У репертуарі гурту – автентичні українські пісні, виконувані на дещо своєрідний манір в супроводі різноманітних акустичних інструментів. Серед музичного арсеналу учасників гурту – інструменти з різних країн світу: гавайське укулєлє, австралійський діджеріду, африканський ксилофон та чудернацькі барабани. Проте всі вони органічно вписуються у мелодику українських пісень, відтіняючи їх універсальність.

– Ми поставили собі за мету використати пісні з різних регіонів України і зібрати їх в єдине ціле, – прокоментував творчий доробок гурту Марко Галаневич.

І справді, під час виступу гурт виконував пісні, записані в різних регіонах України. Зокрема, одна із композицій була своєрідним символом об\’єднання центральної України зі Східною, адже одна з її частин була взята з народної пісні, записаної на Вінничині, а інша \”завітала\” з Луганщини. Також в репертуарі \”ДахиБрахи\” звучала кримсько-татарська пісня.

Публіка на концерті була найрізноманітніша: окрім молоді було багато молодих сімей з дітьми, а також і представників старшого покоління.

– Нам приємно бачити на наших концертах стільки дітей з батьками, приємно, коли молоді батьки приводять своїх маленьких дітей і не менш приємно, коли молоді діти приводять своїх старших батьків, – поділилися враженнями від концерту учасники гурту.

Глядачі концертом залишились задоволені. Хоча й враження – найрізноманітніші, адже кожен сприймає музику гурту по-своєму:

– Як уродженка Хмельниччини, я направду змогла відчути зв\’язок між усією Україною, адже ми всі – це єдине ціле, – розповідає Вікторія, вчителька англійської мови.

– А я ось такого не відчула – та й, по правді кажучи, особливо не вслухалась. Я сприймаю музику \”ДахиБрахи\”єдиним потоком, як мантру – і навіть не розділяю її на окремі пісні, просто повністю віддаюсь звучанню, – говорить її подруга Катерина.

А от чернівецькому художнику Сергію Коліснику не вистачило оригінальності
– Я як завше був в захваті від \”ДахиБрахи\”. Проте я сподівався, що після того, як вони поїздили по \”америкам\”, вони покажуть щось якісно нове. Але на жаль, я цього не почув.

Фрагмент виступу:

Надія Руснак

Інформаційна довідка:
Гурт \”ДахаБраха\” було створено у 2004 році в творчій атмосфері театру \”Дах\” (м. Київ). Відтоді гурт активно гастролює різними етнічними фестивалями, по Україні та закордоном, всюди пропагуючи українську музику та культуру – не \”вишиванщину\”, а справжню – чисту та самобутню.

Український фольклор - на етнічних інструментах з усього світу

peredplata