Буковинські свині – під загрозою африканської чуми

Буковинські свині - під загрозою африканської чумиВ Чернівецькій області випадків захворювання поки що не виявлено, проте фахівці наполегливо рекомендують дотримуватися всіх заходів безпеки.

З настанням холоду проблема нікуди не зникла – зниження температури повітря не сповільнює поширення африканки на території України. Так на даний час з 2012 року зареєстровано 52 вогнища хвороби. Останні випадки реєструються в листопаді цього року у п’ятьох областях України (Київській, Черкаській, Чернігівській, Миколаївській, Одеській). Факти прояву хвороби стверджують, що проникнення АЧС у домашній сектор (серед свійських тварин) з кожним днем є очевиднішими.

З кожним днем вірус АЧС все більше проникає в домашній сектор. З початку 2015 року найгірші показники виявлені в 8 областях України, серед яких сусідня до нас Одеська. Найбільшої шкоди вірус завдав у селищі Калита Баришівського району Київської області у ПАТ АК «Калита», де забрав життя понад 60 тисяч свиней.

Для здров’я людей цей вірус безпосередньої небезпеки не становить – людина може бути лише переносником захворювання. Проте африканська чума може завдати непередбачуваних економічних збитків через високу смертність тварин – 90-100 відсотків. Саме тому ця проблема є вкрай важливою. Державою вжито коло заходів по недопущенню поширення чуми по всій території України, зокрема в Чернівецькій області Державні надзвичайні протиепізоотичні комісії заборонили годувати тварин харчовими відходами. Також в області було проведено 115 позапланових перевірок свиногосподарств на предмет дотримання «закритого» режиму роботи та виконання ветеринарно-санітарних вимог.
Поки що випадків африканської чуми в області не виявлено, проте моніторинг досі ведеться. Для оперативнішого збору інформації установи державної ветеринарної медицини забезпечили цілодобову роботу ліній зв’язку.
Захворювання свиней становлять проблему не тільки для України, а й для її найближчих сусідів. Зокрема, в Російській Федерації африканська чума серед свиней почала ширитись з 2007 року.
Щоб не дати вірусу поширюватись, потрібно дотримуватись низки обов’язкових ветеринарно-санітарних правил: утримувати свиней у «закритому» режимі, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами, доглядати свиней в окремому спецодязі, при вході у свиногосподарство та свинарник обладнати дезбарєр та дезковрик і регулярно їх заправляти робочим дезінфікуючим розчином, регулярно проводити ветеринарно-санітарні заходи: дезінфекції, дератизації, дезінсекції, не дозволяти стороннім особам відвідувати тваринницькі приміщення і господарство. Також рекомендуємо тимчасово утриматись від закупівлі молодняка свиней, без необхідності не відвідувати забійні пункти та ринки реалізації живих тварин.

Георгій Гараздюк.
начальник відділу забезпечення протиепізоотичних заходів Головного управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області

peredplata