Радянські Чернівці постануть у незвичному ракурсі

Радянські Чернівці постануть у незвичному ракурсі Сьогодні презентують фотовиставку, серед авторів якої – всесвітньо-відомий фотохудожник, чернівчанин Борис Савєльєв.

Сьогодні у галереї \”SweetArt\” на вулиці вул. Штейнбарга, 23 відбудеться виставка робіт маловідомої в Україні творчої групи радянських фотохудожників. Всі вони – родом із Чернівців, тож на їхніх фото переважають зображення Чернівців починаючи з 1960тих років.

Про \”Групу Чотирьох\” є мало інформації в інтернеті, і навіть імена її учасників, чернівчан Бориса Савельєва, В’ячеслава Тарновецького та Сергія Лопатюка, а також москвича Олександра Слюсарева, є маловідомими в Україні. Вперше як \”Група чотирьох\” вони з\’явилися на виставці у Вільнюсі, у 1978 році, проте після виставки їхні долі склалися дуже по-різному. Тарновецький та Лопатюк залишился жити в Чернівцях ‒ Тарновецький викладав на кафедрі фізики Чернівецького університету, вів дитячий фото-гурток та місцевий фотоклуб, Лопатюк був науковим співробітником на кафедрі теоретичної фізики, а з 1988 року – доцентом кафедри ЕОМ. Обидва вони переважно знімали в стіл і відійшли мало відомими. Савельєв, як і Слюсарев, на час виставки проживав у Москві. Здобувши фах інженера, з 1982 року він почав працювати позаштатним фотографом для радянських та іноземних видань і зрештою став всесвітньо відомим фотографом, роботи якого зберігаються в галереях Мадрида, Штуттгардта, Сан-Франциско, Санкт-Петербургу, Москви тощо. Слюсарев деякий час професійно займався перекладом з італійської, зокрема Джанні Родари та Марчелло Арджиллі, а після першої персональної виставки у 1979 році став відомим у професійному фото-середовищі як один із засновників московскої школи фотографії і продовжував успішно займатися фотографією решту свого життя.

У чернівчан є унікальна можливість подивитися усі роботи \”Групи чотирьох, знову об\’єднані разом\”. Відкриття виставки відбудеться 26 листопада о 18:00 в галереї Sweet АRТ, воно буде проходити за участю Бориса Савєльєва.

peredplata