В Чернівцях стартувала колона автомобілів з меседжем проти торгівлі людськими органами

В Чернівцях стартувала колона автомобілів з меседжем проти торгівлі людськими органами«На запчастини – тільки машини!». Саме з таким меседжем колона Національного інформаційного автопробігу стартувала з площі Філармонії.

За мету ініціатори акції, а це – Чернівецька обласна громадська молодіжна організація «Сучасник» та Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА ( за підтримки Міжнародної організації з міграції в Україні) – поставили поширити інформацію про кримінальну проблематику щодо торгівлі людськими органами, її масштаби, причини та наслідки.
Акція відбувається одночасно в 17-ти областях України.

Перед початком автопробігу організатори розповіли, що у березні цього року 14 європейських держав приєднались до Першої всесвітньої угоди про заборону нелегальної торгівлі людськими органами. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно нелегально трансплантують близько 10 тисяч людських органів. Україна, і Буковина зокрема, має сумний досвід кримінальних справ стосовно експлуатації осіб з метою вилучення органів. Використовуючи вразливий стан громадян, вербування відбувається за допомогою реклами у мережі Інтернет та особистих контактів. Як правило, вербувальники вводять своїх жертв в оману, мовляв, комерційні операції (до прикладу, з трансплантації нирок), є законними, інколи навіть підписуючи з ними «офіційні» угоди.

Насправді наші співвітчизники мають бути дуже обережними та пам’ятати, що лікування жертв незаконних трансплантацій органів у десятки і більше разів перевищують суми, які за це обіцяють злочинці.

Україна, на жаль, ще немає належно врегульованого законодавства, яке б захищало трудових мігрантів. Громадяни, які працюють за кордоном, лише у 3-5% мають офіційні угоди, решта ж 95% трудових мігрантів працюють нелегально та ризикують потрапити під приціл тих, хто має від трансплантації органів шалені прибутки. Часто, як відомо ізЗМІ, люди виїжджають на заробітки, а згодом зникають безвісті. Минає час, і їхні тіла знаходять, але вже зі слідами оперативного втручання…
Нерідко на «гачок» потрапляють молоді люди через боргову залежність. Аби розрахуватися, вони погоджуються, до прикладу, на вилучення нирки. Операція відбувається, як правило, за межами України і триває не довго. Певні кошти донор отримує, однак він не знає, що насправді такі оборудки є незаконними. А для підтримки здоров’я за допомогою гемодіалізу на рік потрібно в середньому 100 тисяч гривень.
Є схожий випадок, на жаль, і на Буковині. Потерпілий чоловік вже отримав допомогу від ЧОГМО «Сучасник», але цільових коштів для цього організація не має. Її багаторічний керівник Ельвіра Мручковська закликає буковинців бути обачними. Однак, якщо вже трапилася біда, потерпілі можуть отримати певну допомогу. Для цього слід звертатися: (0372)58 55 96, моб. 0 50 736 87 18 ГО «Сучасник», вул.. О. Кобилянської,20, Чернівці та до департаменту соцзахисту населення Чернівецької ОДА, тел.. 51 53 47 (Олеся Буйновська).
Вл. інф.

peredplata