Надаєте послуги – подбайте про касову техніку

З 1 січня 2015 року реєстратори розрахункових операцій (РРО) та розрахункові книжки (РК) застосовуються при наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.
Отже, підприємства сфери послуг (перукарні, салони краси, спортивні клуби, хімчистки, сервісні центри з ремонту побутової техніки, кредитні спілки, ломбарди, страхові компанії тощо), при проведенні готівкових розрахунків мають застосовувати РРО на загальних підставах.
Разом з тим, тимчасово до 1 липня 2015 року звільнялися від санкцій за порушення вимог Закону \”Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг\” №265 суб\’єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.
Отже, вказані суб\’єкти господарювання, які з 01.01.2015 року мають застосовувати РРО, звільнялися від санкцій за порушення вимог Закону №265 на півроку, що давало їм змогу зареєструвати, ввести в експлуатацію відповідні РРО для виконання вимог чинного законодавства.
При цьому, зазначені санкції (за незастосування РРО) у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб\’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання РРО, включених до Державного реєстру РРО, і ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом, до 1 січня 2016 року.
Вказані норми визначені п. 1 ст. 9 і п. 9 Прикінцевих положень Закону України \”Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг\” від 06.07.1995 року № 265/95-ВР. Докладніше у листі ДФС України від 19.11.15 №42704/7/99-99-07-03-17.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata