Буковинська родина отримала субсидії на 10,5 тисяч гривень

Буковинська родина отримала субсидії на 10,5 тисяч гривеньНайбільша сума субсидій призначена родині зі Сторожинеччини. Вона становить 10 тисяч 400 гривень. І отримала цьогоріч таке відшкодування від держави на оплату житлово-комунальних послуг багатодітна сім’я.

Про стан призначення та виплати населенню Чернівецької області субсидій розповів заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Юрій Півень.

За його совами, Кабінетом міністрів та Міністерством соціальної політики України перед працівниками органів соцзахисту Буковини поставлене завдання оформити субсидії 96 тисячам домогосподарств. Станом на 4 грудня 2015 року за їх призначенням субсидій звернулося 106 648 сімей, що становить111% від орієнтовної кількості потенційних одержувачів по області. Кількість сімей, яким призначено житлові субсидії, становить майже 92 тисячі. З них за спрощеним порядком призначено субсидії майже 81 тисячі сімей. Автоматично, без звернення, перераховано субсидії 11 тисячам сімей. Загальна сума нарахованих субсидій становила 132,4 млн. грн.

Досі не всі буковинці однозначно оцінюють запропоновані урядом та міністерством соцполітики «реформи» у вигляді житлових субсидій. Хто отримав непогане відшкодування та розібрався, що й до чого, задоволені. Інна Руснак з Глибоцького району спочатку не вірила, що допомога буде вагомою. А коли здала до управління соцзахисту документи та згодом отримала субсидію відшкодування за «блакитне паливо», приємно здивувалася. Віталіна Кравецька ж із Кельменців каже, що, попри мізерні доходи її родини, навіть не збирається принижувати власну гідність, аби отримати копійку «з барського плеча» і виживає як може, почасти відмовляючи собі у найнеобхіднішому. Микола Клим з Вижниччини стверджує, що не терпить виснажливих черг, у яких задля отримання сотні-другої ніхто з дорослих членів його сім’ї не стоятиме цілими днями. Адже, як розповіли йому знайомі, люди займають їх «з досвітку» по декілька разів, чи не щодня «хтось не з’явиться та «випадає», тож черга створюється заново. Тоді ті, хто був у числі перших, залишаються далеко позаду, а їхні місця займають інші». Битися ж та штовхатися – не чоловіча, мовляв, справа…

Заступник директора департаменту соцзахисту ОДА Юрій Півень пояснює, що справді багато хто із громадян з приводу подібних ситуацій обурюється та скаржиться та на працівників органів соцзахисту, але ж вони, за його словами, ні в чому не винні. Мовляв, працювали до виснаження і у вихідні, і в святкові дні. Деякі спеціалісти, не витримавши надмірних навантажень, навіть звільнилися з роботи (зокрема, в управлінні праці та соцзахисту населення Шевченківського району Чернівців). Тому Юрій Півень просить людей поставитись до роботи служби з розумінням, набратися терпіння та присвятити один день вирішенню цього важливого питання, адже відшкодування, особливо для споживачів, котрі користуються індивідуальним газовим опаленням, досить відчутне, і в багатьох випадках сягає 2-5 тисяч гривень.

Ще одним недоліком вважається ситуація, коли працівники соцзахисту (з об’єктивних причин) не мають можливості вчасно відіслати споживачам повідомлення із зазначеними нормами споживання та сумою нарахованих субсидій. У таких випадках також варто самостійно звернутися до фахівців територіального управління і отримати «розшифровку», не очікуючи її надходження поштою.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata