СТАРЕ ГИНЕ В МУКАХ

СТАРЕ ГИНЕ В МУКАХЗавершується один із найважчих років у житті сучасних українців. На Донбасі лунають постріли і вибухи, гинуть люди. Різке падіння життєвого рівня простих людей заганяє багатьох із нас у справжню безвихідь. Настрій, відтак, не святковий. Але серйозні проблеми є не лише у нас: у світі зростає передчуття великих потрясінь. Нам випало жити на зламі епох, коли світ міняється докорінно. Дехто з аналітиків каже, що починається нова Тридцятирічна війна, яка поховає віджиле і розчистить місце для загального оновлення. Таке вже відбувалося у 1618-1648 рр., коли Європа остаточно прощалася із Середньовіччям. Нині світ намагається очиститися від архаїки, котру уособлює насамперед путінський режим зі своїми спробами \”відновлення імперії\”.

Світова \”бензоколонка\” закривається?

ХІХ століття було \”часом пари\” – тоді повсюдно перемагав паровий двигун, і зростання видобутку вугілля вважалося символом бурхливого розвитку. З початком ХХ століття пара швидко витиснулася двигуном внутрішнього згоряння, і у світі почалась шалена боротьба за нафтові родовища. Чимало війн минулого століття велося за контроль над видобутком і шляхами транспортування нафти. Надмірне споживання невідновних джерел енергії різко погіршило екологічне становище планети, створило реальну загрозу самому існуванню людства. Розуміння цього стимулювало пошук безпечніших її джерел.

Нині розвинуті країни переходять на електротранспорт, що значно скорочує споживання нафти. А Росія основні прибутки отримує саме за рахунок її експорту. Скорочується у світі й споживання російського газу. Американці розширюють видобуток сланцевого газу й уже експортують його за кордон. Китай будує для США велетенські танкери, що возитимуть скраплений газ до Європи. Тож європейці планують взагалі відмовитися від газу з Росії. Відмовляються від нього і в Китаї. Що робити росіянам? Лише одне – продавати свій газ українцям за здирницькими цінами. Але на Донбасі є велетенські запаси сланцевого газу, і ще за Януковича було підписано угоду про його видобуток з американською компанією. Власного газу українцям не лише цілком вистачить, а й буде можливість експортувати його до Європи.

Втім, доки на Донбасі йде війна, добувати газ неможливо. Що й потрібно Кремлю, який затягуватиме воєнні дії до безкінечності. Нині його найманці намагаються спровокувати українців на відновлення широкомасштабних бойових дій, щоб звинуватити Київ у зриві Мінських домовленостей. У такому випадку економічні санкції з Москви будуть зняті, а Україна може опинитися в міжнародній ізоляції. Хитрий план Москви викликаний тим, що світова \”бензоколонка\” боїться – її товар буде непотрібним нікому, й вона буде змушена зачинятися. Тому усіма можливими способами усіляко відтягує цей катастрофічний для себе момент.

Провокації, терор і корупція розповзаються з Москви

У 2008 році московські провокатори змусили запальних грузинів відкрити вогонь у Південній Осетії і звинуватили Саакашвілі в \”агресії\”. Світ їм повірив і не надав допомоги грузинам у війні зі справжніми агресорами. Таку ж провокацію Москва намагалася застосувати й у Криму, проте українці вогню не відкрили і приводу для звинувачень в \”агресії\” не дали. А на Донбасі привід для втручання Кремль обрав настільки бездарний, що жодної віри йому в світі немає.
Недавно на наш бік перейшов офіцер російської ФСБ, який в інтерв\’ю українському журналісту Андрію Цаплієнку розповів про методи провокацій, до яких вдається його колишнє відомство. Особливий резонанс мали його викривальні свідчення щодо ролі російських спецслужб в терористичних актах, вчинених у різних європейських країнах, в тому числі й у недавніх масових вбивствах невинних людей у Парижі. Агонізуюча \”бензоколонка\” намагається затягти з собою до пекла якомога більше народу. З Москви світами розповзається всіляка мерзота, що заражає трупною отрутою усе довкола. \”Нафтодолари\” Кремля використовуються не лише для оплати терористів. Неправедні гроші йдуть на підкуп іноземних політиків, чиновників, журналістів.

Недарма серед \”друзів\” Путіна опинилися найбрудніші політичні фігури Заходу, на зразок колишнього італійського прем\’єра Берлусконі. На продажних політиканів Кремль намагається спертися, щоб розвалити Європейський Союз, протиставити одні держави Заходу іншим, і скористатися цим для розширення своєї імперії. Але така гра зрозуміла провідним країнам Заходу, і вони починають справжню боротьбу з російськими корупціонерами. Останніми днями з подачі Заходу ЗМІ оприлюднюють жахливі дані про масштаби продажності російської верхівки, її тісні зв\’язки з організованою злочинністю. Серед корупціонерів розпочалася легка паніка та навіть перші самогубства (або знищення небажаних свідків).

Небезпеку з боку Москви найкраще розуміють молоді політики Заходу, які прагнуть позитивних змін у сучасному світі. А без рішучого зламу старої прогнилої системи на місці колишнього СССР руху вперед годі й очікувати. Україна отримає шанс реальної перемоги, якщо зуміє подолати совкові релікти у себе всередині, насамперед йдеться про системну корупцію і владу крадіїв-олігархів. Захід чітко дає зрозуміти, що справжню допомогу з його боку українська влада зможе отримати лише тоді, коли очиститься від своїх разючих вад. А їхнє коріння є спільним із тим, що розквітло буйним цвітом у Росії. Подолати їх можливо лише тоді, коли проти віджилої архаїки об\’єднаються всі сили, котрі прагнуть оновлення світу і здатні будувати нове. Старе ж без бою не здається. Конає воно в муках, і найбільше страждає від цього простолюд. Хоч і ціною тяжких страждань, але пройти це очищення необхідно. Інакше розвитку не буде, і це слід сприймати як даність.
Ігор Буркут, політолог

peredplata