Від оренди земельних паїв бюджет Буковини отримав понад 13,8 млн. грн.

Про це повідомили у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та відзначають, така сума податку на доходи фізичних осіб за оренду земельних паїв надійшла від орендарів до казни з початку 2015 року.

Слід відзначити, в області сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства та інші суб’єкти господарювання використовують 123,8 тис. га земельних паїв мешканців регіону, про що укладені 376 договорів оренди.

За оперативними даними станом на 23 грудня поточного року найбільше податку на доходи фізичних осіб від оренди надійшло до місцевих скрабниць таких районів, як Заставнівський – 3,5 млн., Сокирянський – 2,4 млн. грн., Кіцманський – 1,8 млн. грн., Новоселицький та Кельменецький по 1,6 млн. грн.

У відомстві нагадують, дохід від надання в оренду земельної ділянки підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%. Відповідно до вимог Податкового кодексу України, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду сільськогосподарському підприємству земельної частки (паю) є таке підприємство-орендар.

При виплаті орендної плати у грошовій формі, податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 Кодексу). Якщо оподатковуваний дохід надається в негрошовій формі, податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (п.п. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Податківці наголошують, завдяки надходженням ПДФО з орендної плати місцеві громади отримують більше коштів, надлишок яких можуть спрямувати на розвиток інших сфер.

peredplata