Яким був податковий 2015 –ий для чернівчан?

Яким був податковий 2015 –ий для чернівчан?За традицією, напередодні Нового року, завжди підбивають підсумки року, що минає. Пригадують, як радісні моменти, так і сумні. Аналізують досягнення і помилки. Радіють перемогам і згадують гіркоту поразок. Власне, 2015 рік був доволі непростим для бізнесу, – законодавчі зміни, економічна нестабільність, воєнна агресія сусідньої держави,- не сприяють підприємницькому успіху.

Але, на щастя, наші підприємці не опустили рук, робили усе можливе та неможливе, аби зберегти трудові колективи, наповнювати бюджет, розширювати асортимент продукції та ринки збуту.

Про головні податкові здобутки року, що минає, ми вирішили поспілкуватись із начальником ДПІ у м. Чернівцях Миколою Загарюком.

Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте податкові результати 2015 року? Чи Ви особисто задоволені станом податкових надходжень 2015-го?

Напередодні нового року хочу щиро подякувати усім платникам податків, які відповідально ставились до сплати податків, своєчасно та у повному обсязі наповнювали бюджети усіх рівнів. Хочу привітати усіх чернівецьких підприємців з цьогорічним податковим рекордом, адже станом на 29 грудня 2015 року вони сплатили до бюджету майже 2,5 мільярди гривень податків та ЄСВ. Порівняно з минулорічними надходженнями від чернівчан бюджет додатково отримав 350 мільйонів податків та ЄСВ.

Хочу звернути увагу, що я порівнюю 2014–ий із 2015-им роком, до завершення якого залишається ще 2 дні.
Безперечно, що позитивна динаміка у сплаті є виявом справжнього економічного патріотизму мешканців столиці Буковини, що кожен із нас розуміє важливу роль наповнення бюджету для модернізації як нашої держави, так і Чернівців.

Завершуючи рік, прийнято згадувати ключові моменти, які б хотілося зберегти у майбутньому, або й примножити. Чи можете Ви виділити податкові здобутки 2015-го?

Можу сказати, що їх цьогоріч було чимало, тому назву основні.

По – перше, рекордні темпи наповнення бюджетів усіх рівнів: за оперативними даними станом на 29.12.2015р. до зведеного бюджету чернівчани сплатили 1225,2 млн. грн., що на 236,5 млн. більше, аніж минулого року. До місцевого бюджету платники перерахували 660,0 млн. грн., що на 80,0 млн. грн. більше, ніж у 2014-му. Держбюджет додатково отримав 156,2 млн. грн.,- цьогорічні надходження перевищили 565 млн. грн.

Страхувальники сплатили майже 1236,0 млн. грн.. єдиного соціального внеску,- це на 113,0 млн. грн. більше минулорічних надходжень.
Упродовж цього року чернівецькому бізнесу відшкодовано 41,7млн. грн. ПДВ, у тому числі більше половини із суми бюджетного відшкодування на рахунки платників надійшло в автоматичному режимі. Порівняно з аналогічним періодом минулого року чернівецькі підприємства повернули на свої рахунки на 11,7 млн. грн. податку більше.

Під час цьогорічної кампанії декларування 2811 чернівчан задекларували свої доходи (в т.ч. 1889 громадян відзвітували про податкові зобов’язання, а 922 – скористалися правом на податкову знижку). Загальна сума доходу, яку задекларували чернівчани – 184,4 млн. грн. Сума, яку бюджет повернув претендентам на податкову знижку, складає наразі 1,1 млн. грн.

Майже 60,0 млн. грн. вдалося заощадити чернівецьким платникам завдяки закону про податковий компроміс.
Упродовж цього року платниками податків в ДПІ у м. Чернівцях стали 1778 суб’єктів господарювання (в т.ч. 508 – юридичних осіб та 1270 фізична особа – підприємець).

Цьогоріч в Державній податковій інспекції у м. Чернівцях зареєстровано 1017 одиниць касової техніки, це у понад 2 рази більше, аніж минулого року.
Чернівецькими податківцями спільно з іншими контролюючими органами вживалося ряд заходів по виявленню доходів, які отримуються у “конвертах”. У результаті – із 347 – ма громадянами роботодавці оформили трудові договори.

Цей перелік можна продовжувати ще довго, та за без співпраці із платниками нічого не вдалося б досягти, тому сподіваюсь на її успішне продовження наступного року!.

Хочеться вірити, що ми увійдемо у Новий рік без озирань на минулі невдачі, і разом прокладемо собі шлях у гідне майбутнє! Нехай він буде щедрим на цікаві плани й творчі успіхи, принесе із собою смак нових перемог, упевненість у правильності обраної мети та енергію для її досягнення. І все це обов’язково буде, якщо йти до цього із відкритим серцем, твердою наполегливістю і чесною душею.

Бажаю усім у Новому році стабільності, життєвої енергії та наснаги для нових досягнень, фінансового та економічного зростання, міцного здоров‘я та щастя. А у кожній оселі нехай завжди панує затишок і добробут.

Хочу побажати, щоб для всіх Новий 2016 рік був не просто новим, але й щасливим, сповненим різдвяної щедрості, добра та миру!

Розмову вела
Завідувач сектору комунікацій ДПІ у м. Чернівцях Наталія Бальон

peredplata