\”Найдієвіший засіб профілактики грипу – щеплення\” – джерело.

"Найдієвіший засіб профілактики грипу – щеплення" - джерело. Так вважають директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Андрієць, начальник Головного управління Держсанепідслужби в Чернівецькій області, Головний державний санітарний лікар Буковини Наталія Гопко та заступник директора департаменту ОДА Марина Поліщук.

Про епідеміологічну ситуацію щодо захворюваності на гострі респіраторні захворювання на теренах нашого краю сьогодні вони розповіли на брифінгу. За словами директора департаменту, починаючи з 25-го вересня 2015 року у нас проводиться щотижневий епідеміологічний аналіз захворюваності на ГРВІ, в тому числі грип. За даними оперативного моніторингу. З цього часу по 31 грудня 2015 року з приводу ГРВІ зак медичною допомогою звернулося 37 тисяч осіб, що складає 4% буковинців. Звернень мешканців віком до 17 років – 70% (26 тисяч випадків). Госпіталізовано 1 385 хворих, з них 993 – діти до 17 років.

У вказаний період, тобто 3 25. 09. 2015 року захворюваність з ГРВІЦ на всіх адміністративних територіях області є неепідемічною (нижче епідемічного порогу на 34, 3%)

Закреєстровано 2 590 випадків ГРВІ, 1 806 з яких – діти.при проведенні вірусологічних лабораторних досліджень виявлено циркуляцію вірусу паврагрипу1-го типу, Кіцманський район.
Летальних випадків у області не зареєстровано.

З початку епідсезону 2015-2016 років у області проти грипу щеплено майже 2 тисячі осіб. 1 300 з яких – медичні працівники.

В Україні впродовж 21-27 грудня зареєстровано чотири летальні випадкиУскладнення після грипу призвели до смерті мешканців Харківської та Вінницької областей. Усі померлі не були щеплені проти грипу та несвоєчасно звернулися по допомогу медиків. В Україні з початку епідемічного сезону домінує штам вірусу грипу А(Н1N1), виявлений у 60% хворих.

За словами Оксани Андрієць, Наталії Гопко та Марини Поліщук, для проведення вакцинації необхідно:
– пройти огляд у дільничного лікаря та отримати дозвіл на вакцинацію (за станом здоров’я);
– отримати у лікаря спеціальну сумку-холодильник;
– придбати вакцину у аптеці (аптечному кіоску);
– у сумці-холодильнику доставити вакцину до медичного кабінету лікувально-профілактичного закладу, у якому проводять вакцинацію.
У випадку відсутності спеціальної «холодильної» сумки у дільничного лікаря, що здійснює огляд претендента на щеплення, з’ясувати та домовитися про неї у аптеці (аптечному кіоску), де ви вирішили придбати вакцину.

peredplata