Визначено порядок переведення органів Національної поліції на посилений варіант службової діяльності

МВС наказом від 10.12.2015 N 1560 затвердило Інструкцію про порядок переведення органів Національної поліції України на посилений варіант службової діяльності, яка визначає організаційно-правові основи та порядок переведення органів Національної поліції на посилений варіант службової діяльності, організацію управління та особливості діяльності поліції в умовах його введення.
Посилений варіант службової діяльності – комплекс організаційно-правових, превентивних, профілактичних, оперативних та інших заходів, пов\’язаних з особливим режимом виконання службових завдань і залученням значної кількості поліцейських з метою швидкої стабілізації оперативної обстановки, якщо наявними силами і засобами, що безпосередньо залучені до забезпечення публічної безпеки і порядку у повсякденному режимі несення служби, їх виконати неможливо.
Залежно від обставин, що склалися, посилений варіант може бути оголошений як для всіх працівників органів поліції, так і для її окремого органу або відокремленого підрозділу.
Посилений варіант службової діяльності може бути введений на території держави або в окремих її регіонах чи населених пунктах до введення в установленому порядку надзвичайного стану за наявності реальної загрози безпеці або життю громадян, усунення якої є одним із основних завдань Національної поліції.
Посилений варіант службової діяльності уводиться в разі:
повідомлення про обставини (події), що можуть призвести чи призвели до загострення оперативної обстановки, можуть створити чи створили загрозу життю (здоров\’ю) громадян, їх конституційним правам і свободам;
виникнення масових заворушень, що супроводжуються обмеженням певних прав і свобод людини;
виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення особливо важливих об\’єктів або окремих місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
учинення терористичних актів;
виникнення тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що створюють загрозу життю і здоров\’ю значної кількості населення;
спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства.
Крім цього, визнано таким, що втратив чинність, наказ МВС від 03.12.2012 N 1111 \”Про затвердження Інструкції про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності\”.
Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 05 січня 2016 р. за N 12/28142 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції Тетяна КОШКЕР

peredplata