Нецільова благодійна допомога до 1930 грн. не оподатковується

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях звертає увагу, що норма щодо оподаткування наданої нецільової благодійної допомоги цьогоріч не змінилась.
Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.
У 2016 році сума нецільової благодійної допомоги, що надається благодійником – юридичною особою фізичній особі, не оподатковується ПДФО, а відповідно й військовим збором, у розмірі не більше 1930 грн.
А от сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи, і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах.
Тобто, якщо така допомога надається у грошовій формі, то базою утримання ПДФО і військового збору є сума такого перевищення.
Відповідно до змін, внесених до п. 167.1 ПКУ нормами Закону №909, ставку ПДФО для оподаткування таких виплат встановлено на рівні 18% незалежно від суми перевищення.
Ставка для оподаткування військовим збором та правила оподаткування не зазнали змін. Ставка військового збору, як і раніше, у 2016 році становить 1,5%.
А ось якщо допомога надається у негрошовій формі, то базою утримання ПДФО є сума такого перевищення, збільшена на натуральний коефіцієнт. У 2016 році він становить 1,2195. Військовий збір при цьому утримується із суми перевищення без збільшення на такий коефіцієнт. У підкатегорії 103.25 ЗІР зазначено, що якщо сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, то сума перевищення підлягає оподаткуванню як додаткове благо.
Сума нецільової благодійної допомоги, що надається резидентами – юридичними особами на користь платника податку протягом звітного 2016 року сукупно у розмірі, що не перевищує 1930 грн, відображається у формі № 1 ДФ під ознакою доходу «169».
Якщо ж сума нецільової благодійної допомоги протягом 2016 року перевищить 1930 грн, то сума такого перевищення відображається у формі № 1 ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо.
Відомості щодо доходів оподаткування військовим збором відображаються у розділі ІІ податкового розрахунку форми № 1 ДФ, а саме у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). При цьому відомості про фізичну особу – платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.
Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, то вона не є базою для нарахування ЄСВ.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata