В селі Лунка Герцаївського району відбулось освячення пам’ятного хреста жертвам тоталітарного режиму

На місці розстрілу мирних жителів через 75 років освятили пам’ятний хрест
В селі Лунка Герцаївського району відбулось освячення пам’ятного хреста жертвам тоталітарного режиму. 75 років тому під час масового розстрілу тут загинуло більше семиста жителів Магали Новоселицього району та прилеглих сіл, які, не бажаючи миритись із встановленими комуністичним режимом порядками, рушили до кордону з Румунією. Вони хотіли перейти на територію сусідньої держави, де сподівалися отримати право на вільне життя. Але їх мрії виявились марними – тут їх очікувала страшна смерть та забуття на багато десятиліть.
Лише в незалежній Україні у 1992 році на місці розстрілу був встановлений пам’ятний хрест. Частину загиблих вдалось ідентифікувати і перепоховати на цвинтарі у рідному селі, але більшість так і залишились у братській могилі. Сьогодні тут було освячено новий хрест, священики відслужили панахиду за всіма загиблими, на яку зібрались сотні їх нащадків, небайдужих краян, представників румунських національних товариств та духовенства.
«Сьогодні ми зі смутком згадуємо ті події і ті часи, коли людей вбивали лише за те, що вони хотіли бути вільними. Десятками років їх рідним і близьким не дозволялось навіть згадувати про них, – зазначила перший заступник голови обласної ради Інга Маковецька, – але сьогодні відрадно, що ми живемо в інший час, в незалежній Україні, і можемо не лише говорити про ті страшні події, але і освятити цей хрест і помолитись за душі убієнних». Інга Маковецька щиро подякувала Магальському сільському голові Олені Нандриш, яка є натхненником і організатором реконструкції пам’ятного хреста та вшанування пам’яті загиблих, а також всім, хто допомагав та підтримав її у цій благородній справі.

Джерело: Прес-служба облради

peredplata