ДФС Буковини: іноземні доходи фізичних осіб підлягають річному декларуванню

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області нагадують, у разі отримання громадянином України доходів з іноземних джерел, такому громадянину слід зазначені доходи включити до загального річного оподаткованого доходу, задекларувати такі доходи в річній податковій декларації та сплатити податок на доходи фізичних осіб в розмірі 15% від суми отриманого доходу

Річну Декларацію про майновий стан і доходи, одержані громадянами у 2015 році, слід подати до територіального органу фіскальної служби за місцем своєї прописки до 1 травня 2016 року.

Звертаємо увагу, Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/2774, затверджені нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення.

У разі якщо на території України діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування з країною отримання іноземних доходів, то платник податку може зменшити суму нарахованого у річній податковій декларації податку на доходи фізичних осіб на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому сума такого зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану із суми загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній державі, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Податковим кодексом та іншими законами.

Слід врахувати, що не зараховуються у зменшення річної суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

Декларування доходів здійснюється у Центрах обслуговування платників податків за місцем реєстрації громадянина. Адреси ЦОПів Чернівецької області переглянути за посиланням: http://cv.minrd.gov.ua/…/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv…/

peredplata