Рятувальники закликають чернівчан не виходити на кригу

В зв\’язку із погодніми умовами лід на водоймах став тонким та небезпечним.

Впродовж останнього часу в Чернівецькій утримується плюсова температура повітря. Внаслідок цього крига на водоймах є не міцною та небезпечною. Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до людей: будьте обережні та не виходьте на кригу!
Пам’ятайте, що відпочивати на кризі можна лише у тому випадку, коли ви впевнені у його міцності. Для того, щоб дізнатися міцність льоду, можна взяти з собою довгу палицю. Міцним вважається лід, якщо його товщина не менше 12 см. і він має синій чи зелений відтінок. Якщо при відлизі лід вкривається водою, замітається снігом, а потім замерзає, стає білим чи жовтуватим, він не міцний. Ходити, ковзатись на ньому небезпечно. Одна людина може ступати на лід товщиною не менше 7 см із зеленуватим відтінком. Для того, щоб обладнати ковзанку, потрібна товщина мінімум 10-12 см. Для масового катання лід має мати товщину близько 25 см. Якщо ви ступили на лід і він почав тріщати чи з’явилися тріщини – в жодному разі не продовжуйте свій рух. Відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.
В свою чергу, любителям зимової риболовлі необхідно пам’ятати, що для безпечної риболовлі обов’язково потрібно дотримуватись наступних правил. Багато лунок пробивати одна біля одної не рекомендується, а відстань між ними не повинна бути меншою ніж 5-6 м. Самі лунки слід пробивати у шахматному порядку. Не можна збиратися великими групами в одному місці. Завжди потрібно мати під рукою міцну мотузку довжиною 15-20 метрів. Категорично забороняється виходити на лід у стані алкогольного сп\’яніння – внаслідок цього люди неадекватно реагують на небезпеку й у випадку біди стають безпомічними.
Також любителям відпочинку на кризі потрібно знати як правильно діяти якщо ви все-таки провалилися під лід. Перш за все не потрібно панікувати. Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Потрібно бути обережним доти, доки не виберетеся на берег.
Якщо ви побачили, що людина провалилася під лід, то потрібно вміти надати допомогу. Наближатись до ополонки потрібно лише повзком. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді можете опинитися і ви. Щоб допомогти людині, можна використати ремені, шарфи, дошки, жердину, санки або лижі. Коли ви допомогли людині вибратися з-під льоду, потрібно якнайшвидше доставити її в тепле місце.
Запам’ятайте, що знання та вміння правильно діяти може врятувати людське життя.

Джерело: Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata