На території Чорнобильської зони планують створити біосферний заповідник

На території Чорнобильської зони планують створити біосферний заповідникПитання про створення біосферного заповідника(ЧРБЗ) обговорюють вже не один рік.

Довгий час місцевість, яку прийнято називати зоною відчуження, залишалася незаселеною. Там майже не залишилось людей, навіть тварини давно покинули зону відчуження. Однак вже сьогодні ситуація змінилася на краще. У 2012 році у Чорнобилі вперше зафіксували сліди зубрів. Цей вид в Україні вважається взагалі зниклим у дикій природі, а тому їх поява у зоні, забрудненої радіацією, неабияк здивувала екологів. Крім того, науковці стверджують, що на цій території вже прижилися декілька ведмедів. А тому вважають, що зараз дуже важливо створити біосферний заповідник, щоб дика природа була у безпеці.

Біосферний заповідник, у разі його створення, дозволить поєднувати регульовану природоохоронну діяльність з традиційною, а головне, не суперечитиме спеціальному законодавству про зону відчуження. На таких засадах в Україні функціюють Асканія – Нова, Карпатський, Дунайський і Чорноморський біосферні заповідники.

Зі слів експертів, на облаштування біосферного заповідника багато грошей непотрібно, адже там є все необхідне. Єдине, що важливо – державна підтримка.
У свою чергу, в Міністерстві екології та природних ресурсів України розраховують у стислі строки завершити роботу зі створення Чорнобильського біосферного заповідника на базі зони відчуження. Рішення про нього було прийнято ще у 2014 році, але поки значних кроків зі сторони влади не видно. Зараз проект відповідного указу є на погодженні в Уряді і як довго він ще там пробуде -невідомо.

Детальніше читайте на УНІАН: http://ecology.unian.ua/naturalresources/1260957-nove-jittya-zoni-vidchujennya.html

peredplata