На Буковині завершується кампанія з призначення субсидій

На Буковині завершується кампанія з призначення субсидійІз заявами та деклараціями про доходи за призначенням субсидій на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг за новим порядком звернулося 129 тисяч домогосподарств. Призначено таку допомогу майже 124 тисячам домогосподарств. Про це розповів заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Юрій Півень. За його словами, однією з проблем цієї кампанії стало те, що мешканців Чернівців та інших міст і райцентрів області своєчасно не повідомляли про розмір призначених субсидій та обов’язкову частку сплати кожного господарства. (У селах такої проблеми не виникало, оскільки повідомлення здійснювалися через соціальних працівників сільрад). Наразі кошти на поштові відправлення вже надійшли, тож ситуація з цього питання налагоджується.

Нині в районних управліннях праці та соціального захисту населення залишилось ще близько 5 тис. неопрацьованих заяв. Загалом в обласному центрі субсидійна «лихоманка» пішла на спад і сьогодні значно менше людей звертається за цією державною допомогою.

Підсумовуючи роботу територіальних управлінь соцзахисту з призначення субсидій за новим порядком, Юрій Півень повідомив, що станом на 1 січня 2015 року субсидії на житлово-комунальні послуги в області отримувало 9 500 сімей. На початок лютого нинішнього року їх кількість зросла до 125 тисяч.
Фінансовий стан багатьох наших громадян є таким, що при розрахунках за комунальні послуги вони мають законні підстави звертатися за державною допомогою. Адже з 1 квітня минулого року за природний газ доводиться платити удвічі-втричі більше, на третину зросла ціна електроенергії, у 1,7 раза – плата за централізоване опалення, здорожчало також водопостачання та водовідведення. Але, за словами Юрія Півня, збільшення кількості тих, кому призначили субсидії, відбулося ще й за рахунок спрощеної системи надання допомоги. Нинішній порядок її надання є більш справедливим, особливо для малозабезпечених громадян. До прикладу, сім’ї, у яких місячний дохід на особу не перевищує 500 гривень, за ЖК-послуги платитимуть лише 3,19% від отримуваних прибутків, що становить всього кілька десятків гривень. Решту відшкодує держава. Оскільки таких сімей порівняно небагато, середня місячна сума субсидій у квартирах з централізованим опаленням складає приблизно 500-700 гривень. Родини ж, у яких дохід на особу сягає 5 тисяч гривень, змушені платити за «комуналку» до 31,89% прибутку.

Загалом система субсидій виявилась цілком виправданою, оскільки допомогла більшій кількості населення держави.

Від редакції. Звернутися за призначенням субсидій тим, хто цього досі не зробив, можна й зараз. Тож не втрачайте своєї можливості й заповнюйте заяву з декларацією (із зазначенням лише джерел прибутків) та відправляйте їх до територіального управління соцзахисту населення.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata