Концертна програма «Наш Шевченко» з симфонічним оркестром відбудеться у Чернівцях

Концертна програма «Наш Шевченко» з симфонічним оркестром
відбудеться у Чернівцях 26 лютого

26 лютого виступом у Чернівецькій обласній філармонії (Чернівці, площа Філармонії, 10) відбудеться концерт Всеукраїнського туру «Наш Шевченко» – концертної програми, під час якої «Сестри Тельнюк» виступлять разом із Академічним симфонічним оркестром Чернівецької обласної філармонії (художній керівник та диригент – Йосип Созанський).
Протягом туру програму «Наш Шевченко» буде представлено в 8 українських містах: Хмельницький (24 лютого), Чернівці (26 лютого), Ужгород (1 березня), Одеса (4 березня), Харків (7 березня), Тернопіль (11 березня), Запоріжжя (25 березня), Львів (4 квітня).
У кожному з міст Галина і Леся Тельнюк виступатимуть у супроводі обласних симфонічних оркестрів, відтак постать і творчість Шевченка в одному проекті об’єднає понад 500 українських професійних музикантів.
Фактично вперше за історію незалежної України сучасний музичний проект долучив до співпраці таку кількість симфонічних колективів України. А розпочиналося все у липні 2014 року, коли до програми долучився Національний академічний симфонічний оркестр України (диригент, Народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка – Володимир Сіренко). Уже наприкінці серпня минулого року спільними зусиллями було завершено зйомку фільму-концерту «Наш Шевченко» (режисер – Олег Чорний), що вже неодноразово виходив на екрани українських телеканалів та був окремо випущений на DVD.
Кожен, хто переглянув зафіксовану концертну програму, мав змогу по-новому відкрити для себе Шевченка, який співпереживає зі своїм читачем/слухачем, говорить до нього мовою любові, спільних цінностей, надією на нову сторінку в історії нашої держави. Завдяки позитивним відгукам проект й одержав нове дихання – 8 симфонічних колективів України вирішили представити програму у своїх містах.
У програмі концерту представлено 13 пісень на слова Тараса Шевченка, музика – Лесі Тельнюк. Одна з пісень, «Садок вишневий…», покладена на музику всесвітньовідомим композитором Валентином Сильвестровим, який минулого року присвятив цю композицію сестрам Тельнюк.
Для більшості українських слухачів Галя і Леся Тельнюк є лідерками українського арт-року. У їхньому виконанні поезія Василя Стуса, Оксани Забужко, Станіслава Тельнюка, Євгена Маланюка, Богдана-Ігоря Антонича звучала у різних форматах – від насиченого рокового до інтимно-камерного. У проекті «Наш Шевченко» авторки звернулися до виконання пісень у супроводі симфонічного оркестру, адже звучання тільки симфонічного оркестру має такі фарби і такі виражальні можливості, що здатні втілити у життя музичний задум Лесі Тельнюк, розкрити у повноті музичні смисли шевченкового слова. Відзначимо, що аранжування програми здійснив Олексій Баженов.
На думку критиків, усіх «Наш Шевченко» пов’язаний із тим, що інтерпретація Лесі і Галі Тельнюк текстів Тараса Шевченка базується передусім на поєднанні сучасної музики і глибоких сенсів, закладених у шевченковому слові, що витримало час, традицію, епохи і зміни в українському суспільстві – від культурних процесів до націєтворчих.
«Кожна нація повертається до свого класика й переосмислює його, роблячи сучасним, проектуючи його спадщину на сучасну арт-площину, відкриваючи нові образи та змісти. «ТЕЛЬНЮК: Наш Шевченко» – не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоб заспівати поезію Тараса Шевченка», – Галя та Леся Тельнюк.
Всеукраїнський тур «Наш Шевченко» насправді лише розпочинається, адже до кінця 2016 року заплановані концерти також у Дніпропетровську, Чернігові, Луцьку, Івано-Франківську, Рівному та в інших містах України!

Отже, 26 лютого – зустрічайте «Наш Шевченко» у Вашому місті!

peredplata