Роковини Дебальцівської трагедії

Роковини Дебальцівської трагедіїСьогодні в Чернівцях вшанують пам\’ять Героїв, які загинули в Дебальцевому. Буковинські волонтери та активісти кличуть усіх небайдужих чернівчан 18 лютого на Центральну площу для того, щоб відзначити річницю трагедії.

Дебальцеве на Донеччині – найбільший залізничний вузол, який тоді перебував під контролем України. Незважаючи на те, що буквально 12 лютого 2015 року були підписані мінські угоди, в яких говорилося о врегулюванні конфлікту, бойовики за допомогою кадрових військових РФ намагалися відбити Дебальцеве.

Противник розстрілював Дебальцеве з важкої артилерії, і українські військовослужбовці були змушені відступити.

Офіційна позиція влади – «спланований вихід з району оперативного оточення», в якому загинуло, за різними даними, від 66 до кількох сотень людей. Крім того, багато полонених і зниклих без вести.

«За весь час оборони Дебальцевського виступу загинуло 136 і було поранено 331 військовослужбовців ЗСУ», – сказано в звіті Міністерства оборони. Крім того, за документами міністерства, семеро бійців були взяті в полон, ще 18 – пропали безвісти. Близько 30% техніки українських військових було знищено сепаратистами.

«Аналіз, який ми розмістили, – це той пласт, яким ми володіли. Аналіз зроблений докладно для того, щоб люди, які детально не знають особливості військових функцій, могли прочитати і зрозуміти, що відбувалося під час операції в Дебальцевому», – прокоментував спікер Генштабу Владислав Селезньов.

Однак, за поширеною думкою, трагедію в Дебальцеве так ніхто і не розслідує.

peredplata