Медики закликають буковинців не їздити до країн, де лютує лихоманка Зіка

Медики закликають буковинців не їздити до країн, де лютує лихоманка ЗікаЗахворювання переносять комарі, але можна заразитися і статевим шляхом

На початку 2016 року лихоманка Зіка увійшла до переліку подій, які спричинюють надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров\’я на світовому рівні.
І хоча ареал поширення вірусу – це країни з теплим кліматом, де мешкають кілька видів комарів роду кусакі (Aedes), тобто вся територія Африки, Південно-Східної Азії, Індії, Південної та Північної Америки (за винятком Чилі та Канади), маємо випадки зараження ним вже й у Європі. Тож варто знати, що це за вірус, які симптоми недуги, спричиненої ним, і чи варто українцям боятися не лише грипу, ще й гарячки Зіка.

Не смертельна, але дуже небезпечна
– Хворі на лихоманку Зіка скаржаться на нетривалу гарячку та висип. Їх також турбують біль у м\’язах, суглобах, нездужання і головний біль, інколи кон’юнктивіт – запалення слизової оболонки ока. Проте лише один із п’яти недужих, заражених вірусом, має такі симптоми. Через це чимало випадків захворювання залишаються непоміченими, – розповідає професор кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Буковинського державного медичного університету Василь Москалюк. – Випадки смерті людей із вірусом Зіка вкрай рідкісні, а достовірних даних, що саме ця хвороба стала причиною смерті, немає, тож лихоманку вважають несмертельним захворюванням.
Небезпека хвороби криється в іншому – Європейський центр із запобігання і контролю захворювань у грудні 2015 року опублікував дані щодо можливого зв\’язку вірусу Зіка з вродженою мікроцефалією і синдромом Гієна-Барре (рідкісне автоімунне захворювання, яке виражається в м\’язовій слабкості).
Мікроцефалія – вроджене зменшення розмірів мозку і черепа у плоду, що призводить до розумової відсталості і неврологічних відхилень. У Бразилії, де з осені 2015 року триває спалах лихоманки Зіка, зареєстровано 30-разове зростання випадків цієї вродженої аномалії.
– Зв\’язок хвороби з мікроцефалією у новонароджених, які народилися від інфікованих матерів, наразі вважають вірогідним, проте фахівці з боротьби з поширенням інфекційних хвороб проводять подальші всеосяжні ґрунтовні комплексні дослідження, – пояснює Василь Москалюк.

В Україні комарі із небезпечним вірусом не виживають
Вірус Зіка, насамперед, поширюється через укус заражених комарів роду Aedes. Комахи-переносники вірусу у нашій кліматичній зоні не виживають. В Україні та інших країнах цієї ж кліматичної зони можливі лише поодинокі завізні випадки хвороби в осіб, які повернулися з регіонів, де ця інфекція поширена.
Жінки можуть передавати вірус своїй дитині під час вагітності – він проникає через плаценту. Випадків передачі Зіка через грудне молоко не зафіксували, однак траплялися випадки зараження через переливання крові і сексуальний контакт.
– Нещодавно бразильські дослідники також повідомили, що виявили вірус Зіка у людській слині та сечі, а це теоретично означає, що він може через них передаватися, – каже професор Москалюк.

Врятують репеленти, світлий одяг і презервативи
Оскільки вакцини проти вірусу і специфічного лікування лихоманки Зіка ще немає, поки боротьба йде тільки з комарами.
Що ж до України, то державна санітарно-епідеміологічна служба звертає увагу громадян на можливу небезпеку перебування вагітних у регіонах, неблагополучних щодо вірусу Зіка.
– Люди, які все ж подорожують в зонах високого ризику захворювання, повинні захистити себе від укусів комарів за допомогою репелентів, світлого одягу з довгими рукавами і штанинами, намагатися уникати заболочених місць. У готелях не варто відкривати вікна, якщо вони не обладнані протимоскітними сітками. Оскільки комарі Aedes кусають протягом дня, берегтися необхідно 24 годин на добу, – каже аспірант кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Христина Возна.
Фахівець також наголошує – вірус передається і статевим шляхом, а отже потрібно уникати незахищених статевих контактів.

Довідка
Уперше вірус Зіка виявили у 50-х роках минулого століття в Уганді у мавп, пізніше він поширився і на людей. До 2007 року, коли почався спалах захворювання в Мікронезії і Полінезії, його виявляли у людини вкрай рідко: всього було зафіксовано не більш як 15 випадків зараження. Останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. Тільки в Бразилії в 2015 році на лихоманку Зіка перехворіли півтора мільйони осіб. Проте точний підрахунок провести неможливо, оскільки не всі звертаються до лікарів. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу Зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.
Противірусне лікування лихоманки Зіка та вакцинація на сьогодні не розроблені. Теоретично створення вакцини можливе. Проте тестування і випробування препарату на ефективність займуть роки і коштуватимуть сотні мільйонів доларів
.

peredplata