Члени клубу «Кому за тридцять» відзначили день рідної мови

Міжнародний день рідної мови цікаво відзначили члени любительського клубу «Кому за тридцять», котрий уже впродовж багатьох років діє при Центральному парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка у Чернівцях.
Попри назву, більшості відвідувачів клубу за 60, 70 і навіть 80 літ. І саме це – родзинка «паркового» клубу.
Отож на святі літні чернівчани залюбки читали вірші українською, російською, румунською, білоруською мовами. Дехто, особливо ж представниці прекрасної статі, навіть присвятили величі рідної мови власні поезії. Всі жінки та чоловіки прийшли на свято ошатно зодягненими у строї того народу, представниками якого виступали.

Члени клубу «Кому за тридцять» відзначили день рідної мови

– Зазвичай ми зорганізовуємо у вихідні дні такі культурно-масові заходи, аби самотні люди мали можливість повноцінно відпочити, – каже художній керівник Людмила Кольцова. – Приурочуємо їх, як правило, до знаменних дат календаря. І радіємо, коли тут лунають поезія, спів і веселий сміх.

Пані Людмила зізнається, що у клубі панують дружба, взаємоповага та підтримка. Кількість відвідувачів з певних причин постійно змінюється, тож організаторам доводиться мати справу з представниками різноманітних професій та уподобань. Але завжди серед присутніх вони знаходять підтримку та відчувають посильну допомогу. Багато членів клубу дружать між собою, часто зустрічаються «на своїй території» і навіть ходять один до одного у гості. Буває, що й знаходять свої половинки. А ще цікавим є факт, що до чернівецького клубу приїздять гості з сусідніх областей.

Цікаві сценарії, котрі пишуть працівники культвідділу, адаптуються під учасників заходів. Серед їх відвідувачів є група активістів, що часто навіть конкурують між собою – хто краще заспіває, прочитає вірш чи затанцює.

Члени клубу «Кому за тридцять» відзначили день рідної мови

Члени клубу «Кому за тридцять» відзначили день рідної мови

Найбільше ж уваги того вечора було приділено, звісно, головній тематиці заходу: Міжнародному дню рідної мови, який представники всіх націй і народностей відзначають 21 лютого. Оскільки це свято запроваджене не так давно – в Україні його відзначають з 2002 року, присутні почерпнули для себе багато нової інформації. Зокрема й про те, що проголошене воно 17 листопада 1999 року на Генеральній конференції ЮНЕСКО.

За даними Всеукраїнського перепису населення, станом на 2001 рік українську мову вважали рідною 67,5% населення України. І попри існування в країні багатьох інших національностей, які розмовляють своїми мовами, найперше ми повинні зберігати й шанувати рідну українську мову, мову нашої держави, яка визначає самобутність нашого народу.

– Такі заходи для нас, літніх людей, є вкрай необхідними, – захоплено розповідає вдячна працівникам парку ім. Шевченка 90-літня Тамара Коченюк. – Особливо у нинішній час, коли чи не щодня людей переслідують різні життєві негаразди. Тут ми не лише відпочиваємо і відчуваємо себе потрібними, а й продовжуємо активне життя. Завдяки різноманітним заходам – зустрічам з відомими людьми, тематичним святковим вечорам ми маємо можливість і в поважному віці сприймати світ таким, яким він є насправді.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata