На Буковині розпочалася операція \”Первоцвіт\”

На Буковині розпочалася операція "Первоцвіт"Чернівецька державна екологічна інспекція розпочала операцію \”Первоцвіт\”

Кожному із нас з дитинства відомо, що ранні весняні квіти занесено до Червоної книги України. Втім, ми не можемо втриматися від спокуси придбати чарівний крихітний букетик первоцвітів чи підсніжників і порадувати своїх близьких та себе вісниками весни. І, зазвичай, це аж ніяк не заважає нам осуджувати людей, які зривають ранньоквітучі рослини, а потім продають їх нам. При цьому ми забуваємо про те, що ми, так само як і продавці та збирачі квітів, так само порушуємо закон. Як повідомляють в Державній екологічній інспекції Чернівецької області, незаконними є як продаж, так і купівля ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України. При чім незалежно від того, зірвано квітку чи вирощено її власноруч. Такі жорсткі законодавчі норми встановлено тому, що якщо вірити більшості продавців, квіти ніхто з них в лісі не зриває – проте з роками стає все важче набрести посеред лісу на галявинку з первоцвітами чи підсніжниками, вони стають все рідкіснішими. Вирощувати квіти в себе вдома може кожен бажаючий, проте продавати чи зривати – зась. І порушника чекає чималий штраф – близько 68 гривень за одну-однісіньку (!) зірвану квітку.

Наразі державна екологічна інспекція регулярно здійснює виїзди до буковинській лісів, а також проводить планові та позапланові перевірки ринків, в тому числі і стихійних. Як повідомляють в інспекції, поки що було складено лише один протокол, проте подібні перевірки проводяться кожен день.

Тож якщо вам не байдужа доля наших лісів, проте ви не уявляєте собі весни без первоцвітів, посадіть ці квіти в себе вдома і милуйтеся ними на здоров\’я. Проте по можливості утримайтесь від покупки букетиків та не рвіть їх самі – збережіть цю крихітну весняну свіжість та красу для ваших дітей та онуків.

peredplata