Вимоги до уповноваженим банкам, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги

Кабінет міністрів України оприлюднив повний перелік вимог до відбору уповноважених банків, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги.
Дані вимоги до банків регламентуються постановою Кабміну від 20 січня 2016 № 37 «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги».
Документ вносить зміни до постанови «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» в частині встановлення чітких вимог до уповноваженим банкам, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги.
Це призведе до зменшення суб\’єктивізму при виборі уповноважених банків. А також дозволить оновити перелік таких банків і посилить їх відповідальність за здійснення обслуговування бюджетних коштів.
Вимоги до банків
У переліку вимог для визначення уповноважених банків перераховані наступні:
1. Частка активів банку становить не менше 1 відсотка активів банківської системи;
2. Банк володіє облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менше 20 відсотків регулятивного капіталу банку;
3. На час проведення конкурсу банк здійснює діяльність на банківському ринку не менше трьох років;
4. Протягом трьох останніх місяців на момент подачі документів в постійно діючої комісії Національним банком не застосовувалися заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій у зв\’язку з виявленням фактів здійснення операцій з підвищеним ризиком та віднесення банку до категорії проблемного або неплатоспроможного;
5. Протягом трьох останніх місяців на момент подачі документів банк дотримується економічних нормативів, встановлених Національним банком;
6. Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних, крім випадків, передбачених законом, і не має фінансової заборгованості перед ФГВФО щодо сплати зборів, штрафів, пені;
7. Відсутня заборгованість із сплати податків і зборів;
8. У банк або до власників істотної участі в якому і до пов\’язаних осіб якого було застосовано України, іноземними державами — членами Організації економічного співробітництва та розвитку чи Євросоюзом санкцій протягом останніх 12 місяців на момент подачі документів.
Постанова передбачає, що банки повинні в тримісячний термін забезпечити виконання зазначених вимог, а відповідні міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади мають один місяць для переходу на обслуговування в уповноважені банки, що відповідають новим вимогам.
З 1 січня 2017 набуде чинності ще одна вимога — кількість емітованих банком електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент, повинен становити не менше 10 відсотків загальної кількості емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток).
Банки, в яких держава володіє часткою більше 75 відсотків, є уповноваженими банками на постійній основі.
Рекомендація відомствам
З метою розширення можливості вільного вибору громадян обслуговуючого банку постановою пропонується міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади укласти угоди не менш ніж з трьома уповноваженими банками.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata