До 1 травня адвокатам та нотаріусам необхідно задекларувати доходи

За інформацією відділу організації роботи Чернівецької ОДПІ на податковому обліку в Чернівецькій ОДПІ станом на 1 березня 2016 року перебувають 232 фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, у тому числі 185 адвокатів та 47 приватних нотаріусів.

Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що відповідно Податкового кодексу України приватні нотаріуси, адвокати та інші особи, яких віднесено до осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю, зобов’язані задекларувати свої доходи, отримані у 2015 році, шляхом надання податкової декларації про майновий стан і доходи.

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами у розділі III додатку Ф4 («Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих само зайнятою особою») до декларації.

Під час декларування доходів, отриманих нотаріусами, адвокатами, податкові зобов’язання визначаються не тільки з податку на доходи фізичних осіб, а й з військового збору.

Декларацію необхідно подати не пізніше 1 травня 2016 року до податкової інспекції за місцем податкового обліку за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

peredplata