На Буковині кількість хворих на активний туберкульоз зросла на 31%

Щорічно 24 березня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме в цей день, понад 130 років тому, німецький учений Роберт Кох оголосив про відкриття збудника цієї хвороби, який пізніше отримав назву мікобактерія туберкульозу або паличка Коха. На сьогодні туберкульоз залишається значною проблемою багатьох країн, в тому числі і нашої.

На Буковині кількість хворих на активний туберкульоз зросла на 31%

Що ж таке туберкульоз? Туберкульоз це одне з найдавніших інфекційних захворювань, що може уражати практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання. Розрізняють заразну форму туберкульозу легенів «відкриту», коли хвора людина виділяє з мокротинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу, і незаразну форму – «закриту». Епідемічна небезпека туберкульозу зумовлена, в першу чергу, кількістю хворих на «відкриту» форму туберкульозу. Вони несуть найбільшу загрозу для оточуючих.

Хоча показники захворюваності на туберкульозу по Чернівецькій області нижче загальнодержавних, епідемічна ситуація залишається складною. За 2015 рік захворюваність на активний туберкульоз органів дихання в області в порівнянні з 2014 роком знизилась на 1,1%. Проте кількість виявлених хворих на активний туберкульоз, які виділяють мікобактерії туберкульозу в 2015 році зросла на 31% порівняно з попереднім роком. Питома вага таких хворих, які несуть найбільшу загрозу для оточуючих становить більше 74% від вперше виявлених хворих на туберкульоз.

Внаслідок несвоєчасного профілактичного флюорографічного обстеження та звернення за медичною допомогою вже при появі клінічних ознак захворювання з занедбаними деструктивними формами туберкульозу виявлено 57% хворих. Смертність від туберкульозу знизилась на 1,3% в порівнянні з минулим роком (померло від туберкульозу 74 людини).

По області у 2015 році найвищі показники захворюваності на туберкульоз органів дихання зареєстровані у Кіцманському, Глибоцькому, Сокирянському районах та м.Чернівцях. Найвищі показники бактеріологічно підтвердженого туберкульозу (тобто «відкритої» форми) в Кіцманському, Герцаївському, Глибоцькому районах та м.Чернівцях.

Найвища смертність від туберкульозу була у Сокирянському, Сторожинецькому, Путильському, Кельменецькому районах.

Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження – хвора людина, яка виділяє туберкульозну паличку. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом. При кашлі, чханні, розмові хворого на «відкриту» форму туберкульозу в повітря, на предмети побуту потрапляють дрібні крапельки мокротиння й слини. Особливістю збудника є те, що він дуже стійкий у навколишньому середовищі. Мікроби після висихання мокротиння довго залишаються життєздатними, особливо в слабо освітлених місцях, навіть у сухому мокротинні і на різних предметах вони зберігають свої патогенні властивості до шести-восьми місяців. Це зумовлює можливість контактно-побутової передачі збудника. На поверхні ґрунту туберкульозна паличка залишається активною до 1 року.

На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу, і з однаковою ефективністю може уражати як бідні так і багаті верстви населення.

Проникаючи і розповсюджуючись в організмі людини, мікобактерії туберкульозу не обов\’язково викликають захворювання. Під дією захисних сил організму багато з них гине, проте деякі можуть зберегти життєздатність і роками перебувати в організмі інфікованої людини в «сплячому» стані, до певного часу не завдаючи йому шкоди. Несприятливі чинники, такі як неповноцінне харчування, погані житлові умови, стреси, недосипання, зниження опірності організму внаслідок перенесених інших хвороб, низька санітарна культура населення збільшують ризик зараження. Дуже схильні до захворювання на туберкульоз ті, хто зловживає алкоголем і тютюнопалінням. Все це знижує імунітет організму, і може призвести до розвитку захворювання.

Основними симптоми туберкульозу легенів є: кашель, частіше сухий, що продовжується більше 2-3 тижнів, рясне потовиділення, особливо вночі, слабкість, підвищена втомлюваність, безпричинна втрата ваги, підвищення температури тіла без очевидних причин більше 5-7 днів. В деяких випадках може бути кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі), задишка, біль у грудній клітці.

Ознаки початкових форм туберкульозу бувають дуже неясні і невиразні, тому при наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря та не займатись самолікуванням!!!

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. Тому раннім методом виявлення туберкульозу для дорослого населення являється профілактичне флюорографічне обстеження органів грудної клітки, яке необхідно проходити один раз в 2 роки. Працівникам декретованих професій (вчителям, вихователям, медичним працівникам, працівникам сфери обслуговування тощо), особам з груп ризику (хворим на цукровий діабет, виразкову хворобу, з хронічними захворюваннями легенів, імунодефіцитними станами, мігрантам, особам без певного місця проживання, хворим на алкоголізм та іншим) – 1 раз на рік.

Для дітей до 14 років основним методом виявлення туберкульозу є проведення щорічної туберкулінодіагностики (проби Манту).
Діти мають високий ризик захворіти, бо їх імунна система ще не сформувалася. Так в області у 2015 році на туберкульоз органів дихання захворіло 12 дітей до 17 років, у 2014 – 9 дітей. Звертає на себе увагу зростання бактеріовиділення серед дітей (в 2012 році мікобактерії виділялись у 1 дитини, в 2013 році – у 2-х, в 2014 – у 3-х, в 2015 – у 5-х).

Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дитячому віці є профілактичні щеплення. Перше щеплення (вакцинація) проводиться в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Наступному щепленню (ревакцинації) підлягають здорові діти з негативною пробою Манту в 7-річному віці.

Ця хвороба може мати серйозні наслідки – стати причиною смерті людини. Пам\’ятаймо, що вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися правил боротьби з підступною хворобою: вести здоровий спосіб життя, дотримуватись збалансованого харчування, відмовимось від шкідливих звичок і не будемо забувати про профілактичні огляди.

Головний спеціаліст відділу організації
державного санітарно-епідеміологічного
нагляду Головного управління
Держсанепідслужби у Чернівецькій області Наталія Захарюк

peredplata