«РАЗОМ ЛІКВІДУЄМО ТУБЕРКУЛЬОЗ!»

Саме під таким гаслом у 2016 році пройде Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який відзначається щороку 24 березня.

Туберкульоз являється однією з найактуальніших соціально-політичних та медичних проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. Ситуація із захворюваністю на туберкульоз та підхід до цієї проблеми з боку влади будь-якої держави завжди були індикатором її соціального благополуччя.
Туберкульоз (ТБ) є основною інфекційної причиною смерті в світі. У 2014 році 9,6 мільйонів осіб захворіли на туберкульоз і 1,5 мільйона осіб померли від цієї хвороби. Понад 95 % випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, і ця хвороба є однією з трьох основних причин смерті жінок у віці від 15 до 44 років. У 2014 році приблизно один мільйон дітей захворіли на туберкульоз із них 140 тисяч померли від нього.

Туберкульоз є однією з основних причин смерті людей з ВІЛ: у 2014 році один з трьох смертельних випадків серед ВІЛ-інфікованих людей був спричинений туберкульозом.

Бактерії, які викликають туберкульоз можуть розвинути стійкість до антимікробних препаратів, які використовуються для лікування хвороби. В цілому в 2014 році у 480 000 осіб в світі розвинувся туберкульоз із множинною лікарською стійкістю (МЛС – ТБ). З множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ) ТБ, який не реагує, як мінімум на Ізоніазид і Рифампіцин (два найпотужніших протитуберкульозних препарати). МЛС-ТБ є серйозною проблемою, оскільки вимагає більш тривалого лікування комплексом ліків і навіть в цьому випадку досить високий ризик летального закінчення хвороби (його можна прирівняти до ризику летальності в доантибіотикові часи).
Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх!

Туберкульоз виліковний і його можна попередити! Так, за оцінками ВООЗ, 43 мільйони людських життів було врятовано з 2000 по 2014 рік завдяки діагностиці та лікуванню туберкульозу.

Одне із завдань в рамках нещодавно прийнятих цілей в галузі сталого розвитку полягає в тому, щоби до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу .

Збудником туберкульозу є бактерія (Mycobacterium tuberculosis), яка найчастіше вражає легені. Туберкульоз поширюється від людини до людини через повітря: при кашлі, чханні або відхаркуванні люди з легеневим туберкульозом виділяють в повітря бактерії. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій.

Після інфікування є три напрямки розвитку:
– ваша імунна система вбиває бактерії, і у вас немає ніяких подальших симптомів. Це стається найчастіше;
– ваша імунна система не може вбити бактерії, але може побудувати захисний бар’єр навколо інфекції. Це означає, що у вас не буде ніяких симптомів, але збудник у вашому організмі може перебувати роками. Так званий латентний ТБ;
– ваша імунна система не може вбити чи втримати інфекцію і вона повільно розповсюджуються руйнуючи ваш організм. Так званий активний ТБ.

Біля однієї третини населення світу мають латентний туберкульоз. Це означає, що люди інфіковані бактеріями туберкульозу, але (поки ще) не захворіли на цю хворобу і не можуть її передавати. Ризик того, що люди, інфіковані бактеріями туберкульозу, захворіють ним протягом свого життя, становить 10%. Однак, люди з ослабленою імунною системою такі як люди з ВІЛ, недостатністю харчування або діабетом або люди, що вживають тютюн, піддаються набагато більш високому ризику захворювання.

Коли у людини розвивається активний туберкульоз (хвороба), симптоми (кашель, субфебрильна температура, нічний піт, втрата ваги та ін.) можуть бути помірними протягом багатьох місяців. Це може призводити до відтермінування звернення за медичною допомогою і до передачі бактерій іншим людям. За рік людина, хвора на туберкульоз може інфікувати до 10-15 інших людей, з якими він має тісні контакти. Без належного лікування в середньому 45% хворих на туберкульоз помруть. При наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря та не займатись самолікуванням!

Незважаючи на покращення цифр захворюваності, епідемічна ситуація з туберкульозу в Чернівецькій області залишається напруженою, хоча показники захворюваності протягом останніх років залишаються нижчими, ніж в Україні.

Проте, щороку кількість нових випадків захворювання на туберкульоз на Буковині сягає понад 300 осіб. Найбільш ураженими в 2015 році були Вижницький, Кіцманський, Путильський, Сокирянський, Сторожинецький та Заставнівський райони, де показники захворюваності вище обласних.

В той же час, прогноз щодо захворюваності на туберкульоз залишається несприятливим. Щорічно ця інфекція забирає життя понад 70 мешканців області.

Крім того, слід відмітити, що в області залишається проблема туберкульозу, яка тісно переплетена з проблемою ВІЛ–інфекції. Обидві хвороби негативно впливають на стан імунної системи та уражуючи клітини лімфатичної системи, підсилюють одна одну, створюючи смертельний тандем. На сьогодні, в області туберкульоз став найпоширенішою опортуністичною хворобою при ВІЛ–інфекції та основною причиною розвитку СНІДу й смерті хворих з ВІЛ.
Своєчасне виявлення туберкульозу має велике епідеміологічне значення, тому що після встановлення діагнозу хворому негайно призначають лікування і поширення інфекції зводиться до мінімуму через 6-8 тижнів після початку лікування, хворі швидко стають незаразними і в кінцевому результаті виліковуються.

Профілактика! Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація та ревакцинація вакциною БЦЖ. Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинації підлягають здорові діти з від’ємною реакцією Манту в 7-річному віці.

Також необхідно повноцінно харчуватися, займатися спортом, загартовуватись, а з метою раннього виявлення туберкульозу один раз в 2 роки проходити профілактичне флюорографічне обстеження.
Велике значення для раннього виявлення хворих на туберкульоз має проведення профілактичних флюорографічних оглядів, особливо серед працівників декретованих професій, підприємств приватної форми власності, непрацюючого і сільського населення, так само мігрантів і осіб без певного місця проживання.

Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій
Державної установи «Чернівецький обласний
Лабораторний центр Держсанепідслужби України Олександра Томашовська

peredplata