Нотатки фіскалів з приводу «світла» й «тіні» – інтерв’ю в.о. начальника ГУ ДФС Буковини Івана Матіоса

Нотатки фіскалів з приводу «світла» й «тіні» - інтерв’ю в.о. начальника ГУ ДФС Буковини Івана МатіосаІване Миколайовичу, громадськість Буковини ретельно стежить за діяльністю податківців регіону, зокрема щодо виконання усіх бюджетних надходжень. Але сьогодні в усіх на слуху «детінізація». Що зроблено в цьому напрямку і над чим працюють у відомстві?

У цьому контексті наші функції не лише фіскальні, наш головний ресурс аналітика і ми цим користаємося. Щоб досягти результатів змушені наполегливо працювати у трьох напрямках: легалізація ринку праці; детінізація фінансових потоків і земельних відносин.

Минулого року від роботи з детінізації до бюджету спрямовано понад 76 млн. гривень. Цього року уже більше 20 млн. грн.

Маємо пристойні результати щодо ліквідації «схем» виявлених податковими аудиторами – торік донараховано юридичним особам 263,6 млн. грн. та 1,2 млн. грн. приватним підприємцям. За два місяці 2016 року цей показник уже перевищив 7,9 млн. грн. (6,0 млн. грн. та 1,9 млн. грн. відповідно).

Не втрачають пильності буковинські податківці і щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів через оптову та роздрібну мережу. У 2015 році проведено 463 перевірки, цього року 100 перевірок. Застосовано до «махінаторів» майже 10 млн. грн. фінансових санкцій. Вилучено з обігу контрафактні підакцизні товари – того року на 35,4 млн. грн., цього року 3,1 млн. грн. Як наслідок, завдяки вжитим заходам, – збільшилась на 741 кількість діючих ліцензій.

Також, отримали позитивний результат під час відпрацювання сільськогосподарських підприємств, зокрема правомірності ними використання спеціального режиму оподаткування ПДВ та правильності сплати податків загалом. Одному з таких платників, який виплачував паї без оподаткування донараховано майже 0,3 млн. грн. податку та штрафів. Але найважливіше, що зруйнувавши «схему» бюджет в подальшому додатково отримав від цього платника 1,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Ще 13 інших сільськогосподарських підприємств були виключені з Реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ і переведені на загальну систему оподаткування і позбавлені пільгового оподаткування.

Шукаємо шляхи налагодження повного обліку платників земельного податку та орендної плати за землю. Задля цього співставляємо задекларовані площі земельних ділянок з фактичним використанням земель. Торік виявили розбіжності у 126 таких землевласників та землекористувачів, які залучені до оподаткування та сплатили 3,1 млн. грн. плати за землю.

Можу з впевненістю відмітити, що непрозорі методи ведення бізнесу витісняються завдяки активній протидії зі сторони фахівців підрозділів податкової міліції. Так, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за оперативними матеріалами обліковано у 2015 році 45 кримінальних правопорушень, з початку 2016 року уже 16. Виявлено та припинено діяльність 5 «підпільних» цехів».]

Держава знизила єдиний соціальний внесок майже вдвічі, до 22 відсотків, чим суттєво зменшила податкове навантаження на підприємництво. Чи втрачає в регіоні актуальності тема зарплат у «конвертах»?

Щоб зарплати стали \”чистими\” буковинці нарешті мають зрозуміти, що поряд з втратами бюджету втрачають і самі.

Певні кроки з виведення з тіні заробітної плати уже зроблено. Загалом, при зменшенні ставки ЄСВ майже у два рази, в регіоні знизилися надходження єдиного соціального внеску лише на 28 відсотків. Це свідчить про збільшення кількості найманих працівників та зростання фонду оплати праці.
Але разом з тим, більше тисячі трудових договорів впродовж минулого та цього року укладено завдяки податковим перевіркам.

Ми ретельно аналізуємо діяльність кожного платника – маємо інформацію де рівень зарплати менший мінімальної, що саме по собі є порушенням, а також тих платників, у яких рівень зарплати не сягає середнього показника в області. Проводимо з цими «діячами» роз’яснювальну роботу та співбесіди. І підтвердженням того, що ці заходи ефективні – зростання надходження податку на доходи фізичних осіб лише впродовж року на 104,3 млн. грн. або 120,4 відсотки.

Зараз сподіваємося, що ознайомившись зі змінами законодавства, а це застосування високих штрафів до роботодавців – порушників, питання «сірої» заробітної плати відійде на другий план.

Іване Миколайовичу! Із нашої розмови зрозуміло, що за будь – яких обставин відомство має працювати чітко та злагоджено.
Це так. Оскільки, переконаний, що успіх супроводжує сумлінних та працьовитих. Кожен робочий день фахівців фіскальної служби Буковини націлено на забезпечення надходжень до бюджету, попередження мінімізації та ухилень від сплати податків. Якщо не побороти «тіньовиків» то хоч би звести їх число до мінімуму.
Головне управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata