ДФС Буковини: з 1 квітня – нова форма податкової накладної з ПДВ

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 затверджена нова форма податкової накладної, яка набирає чинності з 1 квітня 2016 року. Також цим документом затверджено Порядок її складання.

Зокрема, у новій формі накладної виключено дані про місцезнаходження покупця/продавця, номер телефону, вид цивільно-правового договору, форму проведених розрахунків. В той же час з’явилися графи для відображення постачання/придбання товарів/послуг філією (структурним підрозділом), яка фактично є стороною договору від імені головного підприємства – платника податку.

Оновлена форма податкової накладної містить 2 розділи:

Розділ А (рядки І-Х) – вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які вона складається, зокрема, загальна сума ПДВ, обсяги постачання та інформація щодо зворотної тари (у разі її наявності);
Розділ Б, у якому зазначається інформація про товари/послуги, за якими проведена операція, за якою складається ПН.
При цьому у табличній частині з’явилась нова графа 8 «Код ставки ПДВ».

У новому Порядку також прописані правила оформлення зведеної податкової накладної під час нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за пп.198.5 ПКУ. У таких зведених податкових накладних у графі \”Отримувач (покупець)\” слід зазначати власне найменування (П.І.Б.), у рядку \”Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)\” – умовний ІПН \”600000000000\”, а у верхній лівій частині – відповідний тип причини.

Як і раніше, разом з ПН може бути складено додаток 1 до неї. Цей додаток застосовується у разі якщо частка товару/послуги не містить відокремленої вартості. Тоді перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку 1 до ПН і в повній вартості враховується у ПН та загальних податкових зобов\’язаннях.

Також додаток 1 потрібен у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України. Саме у графі 3 додатка 1 до ПН вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.

Звертаємо увагу, що згідно з п. 3 нового Порядку, усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації.

peredplata