«Або поверніть гроші, або платіть за оренду»!

Народна трибуна

Крик душі
«За 10 років прокачки газу по наших трубах ми не отримали ні від кого жодної копійки, тож тепер нехай нам газовики повернуть вкладені гроші та компенсують кошти за десяток років оренди труб, які ми придбали самотужки, повністю заплативши свого часу за роботи з їх прокладання, – крик душі мешканців с. Сербичани Сокирянського району А. Покричук, А Заришняк, В. Пульбер, Г. Нікуляк, А. Назаренко. – Газифікація нашого села здійснювалася у 2005 році. Тоді ж бідні пенсіонери, як могли, зібрали (позичили) по 2600 гривень та здали, аби мати змогу користуватися природним газом, як всі цивілізовані люди. Минуло 10 років. По наших трубах прокачували паливо і, зрозуміло, заробили на нашому внутрішньому газогоні мільйонні прибутки. Ми передавали внутрішній газопровід на технічне обслуговування Сокирянському газовому господарству, але ніколи не передавали його у власність! Люди кажуть, що наш газопровід придбав пан Фірташ, але що нам до того? Ми, хто вклав свої кошти, відтоді не отримали жодної копійки, нам не повернули й вкладених у газифікацію по 2600 гривень. Виходить, наче придбали будинок, дозволили в ньому жити квартирантам, та ще й гроші їм за це платимо! Допоки триватиме це неподобство? Допоможіть вирішити цю складну проблему. Адже газ подорожчав, а з вересня, як відомо, подорожчає знову. І багатії матимуть ще більші прибутки за рахунок простих людей. З 1 квітня запроваджується абонентна плата за прокачку газу – по 17 гривень з газової плити та інших приладів. Користуєшся чи ні, але платити мусиш. А вартість прокачки газу, як відомо, входить до вартості суми, яку ми сплачуємо за показниками лічильника…»

Писк влади
За словами керівника Сокирянського районного управління електрогазового господарства Віктора Миколайовича Мартинюка, очолюване ним газове господарство взяло збудований громадою села Сербичани газогін на баланс без права власності, і це прописано в угоді. У зв`язку з цим прийнято на роботу слюсаря, який його обслуговує. Компанія станом на сьогодні (29 березня 2016 р., – Н. Б.) займається транспортуванням газу до лічильника, і споживачі знають, що мають знижку в оплаті за те, що це їхня власність. Стосовно повернення коштів, то наразі такої програми немає. Вона діяла раніше, у 2005-2006 роках, коли за певних умов держава повертала людям вкладені ними суми за підвідні газопроводи. Наразі механізму повернення коштів мешканцям Сербичан немає.

Від редакції. Радимо сербичанцям все ж не розчаровуватися та задля вирішення проблеми звернутися за правовою допомогою. Центр надання безоплатної первинної правової допомоги розміщується у смт Кельменці по вул. Довженка, 9, тел. (03732) 2 02 01. Він обслуговує Новодністровськ, Хотинський, Сокирянський та Кельменецький райони. Також функціонує «гаряча лінія» – 0 800 21 31 03 – єдиний номер в Україні, за яким можна отримати юридичну консультацію та скерування до найближчого центру надання безоплатної правової допомоги.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata